Artist Name
Blur

(4 users)


Artist Image


Functions


Data Complete
100%

Album Releases view

The Magic Whip (2015)

Think Tank (2003)

13 (1999)

Blur (1997)

The Great Escape (1995)

Parklife (1994)

Modern Life Is ... (1993)

Leisure (1991)


Members
4 Male

Origin
London, England

Genre
Alternative Rock

Style
Britpop

Mood
Poignant

Born

1988

Active
1988 to Present...

Cutout


Current Record Label
Most Loved Tracks
5 users Blur - Parklife
5 users Blur - Song 2
4 users Blur - Girls & Boys
4 users Blur - Coffee & TV
4 users Blur - Beetlebum


Music Video Links

Music Is My Radar

Popscene

Song 2

There's No Other Way

Tender

For Tomorrow

No Distance Left to Run

To the End

Coffee & TVArtist Biography
Available in:
Blur is een Engelse rockband. De groep is een van de bekendste britpopbands en zorgde samen met zijn grote rivaal Oasis halverwege de jaren negentig voor het succes van dit genre. In tegenstelling tot het working class-imago van Oasis, leken de leden van Blur rechtstreeks uit de kunstacademie te zijn weggelopen. De band werd opgericht door jeugdvrienden Damon Albarn en Graham Coxon. Blur begon zijn carrière in Londen onder de naam Circus. Later werd deze naam veranderd in Seymour, naar een personage uit het werk van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger. Toen de groep een platencontract kreeg, vroeg de platenfirma de naam te veranderen naar iets dat beter in de mond lag. Een van de suggesties was Blur.
In 1991 scoorde Blur enkele hitjes met She's So High en There's No Other Way, en verscheen hun debuut Leisure. Daarna ging het wat minder met Blur, mede door een slecht management, een geflopte single en drankmisbruik. In 1993 sloeg Blur echter terug met Modern Life Is Rubbish, dat werd geproduceerd door Stephen Street (tevens producer van The Smiths). Dit album werd door pers en publiek lovend onthaald, maar de band scoorde pas echt in 1994 met het platina album Parklife. Met de hitsingles Parklife en Girls & Boys braken ze ook Europees door.
In die periode stonden ze volop in de schijnwerpers, en hun vete met "rivaliserende" groep Oasis werd in de (Britse) boulevardpers breed uitgesmeerd. Het kwam tot een clash der titanen: in 1995 brachten beide groepen - op dat moment de grootste van Groot-Brittannië - in hetzelfde weekend hun nieuwe singles uit. Blurs Country House won het van Oasis' Roll With It, en stond die week op 1 in de hitlijsten. De overwinning was echter slechts tijdelijk en liet een wrang gevoel na; Oasis werd uiteindelijk de grootste en populairste groep en de verkoop van hun cd What's the story (Morning Glory) overschaduwde het matige succes van Blurs The Great Escape. Ook de Britse pers was eerder lauw over die pretentieus en wisselvallig genoemde LP.
In 1997 kwam Blur met een heel ander geluid; rauwer en ruiger. Van hun titelloze album werd vooral Song 2 (het woohoo-liedje) een veel gedraaid - en later ook veel gecoverd - nummer, waarmee ze ook in de Verenigde Staten uiteindelijk een hit scoorden.
Op 13 (genoemd naar de studio waar de opnames plaatsvonden) uit 1999 sloeg de groep nogmaals een totaal andere weg in. Het meer experimentele album werd geproduceerd door William Orbit.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

zag says: 1 week ago
Classic 90's britpop


Status
Unlocked
Last Edit by zag
24th Jan 2023

Socials


Streaming


External Links