Artist Name
Prince
(1 users)

Data Complete
100%

Members
1 Male

Origin
Minnesota, USA

Genre
Funk

Style
Urban/R&B

Mood
Energetic

Born

1958

Active
1976 to 2016

Record Label

Warner Bros. RecordsAlternate Name
The Artist Formerly Known As Prince


Most Loved Tracks


Music Video Links


Upcoming Live Shows
No upcoming Live Shows

Artist Biography
Available in:
Prince (sz. Prince Rogers Nelson; Minneapolis, 1958. június 7. – Chanhassen, 2016. április 21.[1]) nagy hatású amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének. 1993-tól 2000-ig egy kimondhatatlan szimbólumot használt neveként, így próbált függetlenedni a Warner Brothers nevű lemezkiadócégtől, amely levédette a Prince nevet, és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot. (A kimondhatatlan szimbólum rövidítése: T.A.F.K.A.P. Jelentése: The Artist Formerly Known As Prince)

Többféle zenei stílusban alkotó, stílusötvöző, új hangzásokat létrehozó kísérleteiről ismert művész. Pályafutása elején többek között James Brown, Jimi Hendrix, Earth Wind & Fire, The Beatles, The Rolling Stones és a Led Zeppelin voltak rá hatással. Első két albumát a R'n'B és a pop hangzás jellemezte. E lemezek felvételekor gyakorlatilag minden hangszeren ő játszott.[2] 1980-as Dirty Mind albumától számítják az úgynevezett Minneapolis sound korszakát, mely sajátos keveréke a funky, rock, pop, szintipop és new wave hangzásnak. Munkásságában fentiek mellett a soul, blues, pszichedelikus, dzsessz, hip hop is megjelennek. Prince-re jellemző a zenei stílusokkal folytatott kísérletezés, extravagáns és nagyvonalú színpadi megjelenés, és - főleg a 80-as években - gyakran szókimondó, szexuális témájú szövegek felbukkanása.

Az 1980-as Dirty Mind-on a Head[3] az orális szexről, és a Sister egy vérfertőző kapcsolatról gyorsan megalapozta Prince szexközpontú imidzsét, egyszersmind a rádiók alig találtak lejátszató szövegű dalokat.[2] A Purple Rain albumon szereplő Darling Nikki szövegének[4] nagy szerepe volt az USA-ban a Parental Advisory: Explicit Lyrics matricák kötelező bevezetésében. Miután Al Gore felesége belehallgatott a 12 éves lányának vásárolt albumba, kezdeményezte a zeneipari szigorítást.[5] Az ebben az időben született alkotásaival, a Purple Rain és a Sign 'o' the Times című albumokkal vált világszerte ismert sztárrá. Az 1990-es években rap elemekkel bővítette zenéjét, majd két dzsessz ihletésű lemezt (2001- The Rainbow Children, 2003 - N.E.W.S.) jelentetett meg. Ezt követően két lemeze (Musicology; 3121) ismét poposabb, mainstream zenei stílusban készült. Azóta is folyamatosan, gyakorlatilag minden évben adott ki új lemezeket. Életében aktívan koncertezett a saját formációival.

1984-ben készített "Purple Rain" című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott. Under the Cherry Moon című második filmje bemutatásakor megbukott, később viszont kultuszfilm lett. Harmadik filmje, a Graffiti Bridge mérsékelt sikert aratott.

Magyarországon az 1980-90-es években szélesebb körben csak Purple Rain című albumának dalai, azok közül is a címadó Purple Rain vált ismertté. A Petőfi Rádió Prince európai áttörését követően, 1987-ben Herskovits Iván szerkesztésében életműsorozatot sugárzott Prince alkotásaiból, amelyben olyan ritkaságok is elhangzottak, mint a hivatalos Prince diszkográfiákban nem szereplő Minneapolis Genius, és a Chocolate Box albumok. 2011-ben járt először Magyarországon, amikor a Sziget Fesztiválon adott koncertet.


Wide Thumb


Clearart


Fanart


Banner


User Comments

zag says: 1 year ago
Bit of a recording legend!


Status
Unlocked
Last Edit by DrFink: 06/Mar/19

External Links