Artist Name
Dire Straits

(6 users)


Artist Image


Functions


Data Complete
100%

Members
4 Male

Origin
Newcastle, England, UK

Genre
Rock

Style
Rock/Pop

Mood
Good Natured

Born

1977

Active
1977 to 1995

Cutout


Current Record Label
Most Loved Tracks
7 users Dire Straits - Money for Nothing
6 users Dire Straits - Walk of Life
5 users Dire Straits - Romeo and Juliet
5 users Dire Straits - Sultans of Swing
4 users Dire Straits - Brothers in Arms


Music Video Links

Sultans of Swing

Calling Elvis

The Bug

Calling Elvis

Romeo and Juliet

Brothers in Arms

Brothers in Arms

Private Investigations

Sultans of SwingArtist Biography
Available in:
Dire Straits (1977-1995) was een Britse rockband met als veruit bekendste lid zanger-gitarist-songwriter Mark Knopfler. De band is onder andere bekend geworden met nummers als Sultans of Swing, Private Investigations, Brothers in Arms en Money for Nothing.
De band had meteen grote successen met zijn debuutalbum Dire Straits en de single Sultans of Swing. In 1985 verscheen Brothers in Arms, een van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden, al zijn dit geen aaneengesloten weken.
Na 1995 heeft Dire Straits niets nieuws meer uitgegeven en nog eenmaal opgetreden.
Dire Straits en Mark Knopfler verkochten samen meer dan 120 miljoen albums en singles.[1] In Nederland verkocht de band ruim 2,5 miljoen platen.[2] Mark Knopfler, zijn jongere broer David Knopfler, John Illsley en Pick Withers hebben de band in 1977 opgericht. De naam Dire Straits (Ned: Ernstig in het nauw zitten) verwijst naar de financiële moeilijkheden die de band in zijn beginjaren kende en is verzonnen door een vriend van John Illsley.[3][4] De band schraapte 120 pond bij elkaar en besloot een demotape met vijf nummers op te nemen. De tape bevatte de nummers Wild West End, Sultans of Swing, Down to the Waterline, Sacred Loving en Water of Love. Ze stuurden deze tape naar de dj Charlie Gillett die een show genaamd Honky Tonkin had op de radio op BBC Radio London.[5] Gillett vond de muziek zo goed dat hij Sultans of Swing zelfs in zijn show draaide.
Twee maanden later tekende Dire Straits een contract met Phonogram Records en Ed Bicknell werd de manager.[6]
De band ging door met het maken van demotapes voor de radio en er werd hard gewerkt aan een album. Het album, genaamd Dire Straits, werd opgenomen in de Basing Street studios in Londen in februari 1978 voor een budget van 12.500 pond.[3] Het album werd uitgegeven door Vertigo Records, een onderdeel van Phonogram, en werd aanvankelijk geen succes.
Nadat het nummer Sultans of Swing, wat ook op het debuutalbum stond, opnieuw steeg in de Britse charts kwam er interesse van de grotere platenlabels. Dit leidde tot een contract met het Amerikaanse platenlabel Warner Bros. Records, en zo werd, nog voor 1978, het debuutalbum Dire Straits wereldwijd opnieuw uitgegeven. Er werd ditmaal veel reclame voor het album gemaakt en zo bereikte het album meerdere top 10-plaatsen in verschillende hitlijsten.[6]
Het volgende jaar ging Dire Straits op zijn eerste Noord-Amerikaanse tour. Ze speelden 51 uitverkochte concerten over een periode van 38 dagen. Bob Dylan, die de band in Los Angeles had zien spelen, was zo onder de indruk dat hij Mark Knopfler en drummer Pick Withers uitnodigde om op zijn volgende album, Slow Train Coming, te komen spelen.
Het tweede album van Dire Straits, Communiqué, werd opgenomen in december 1978 en uitgegeven in juni 1979. Ook ditmaal besteeg het album de charts met een #11 notering in de Verenigde Staten en een #8 notering in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland behaalde het album zelfs een #3 notering. Wereldwijd werd het album meer dan 7 miljoen keer verkocht.[7]


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

docwra says: 9 years ago
Too young to have enjoyed them but I remember my Dad listening to them during the 80s at full volume


Status
Unlocked
Last Edit by Axel1105
27th Jun 2022

Socials


Streaming


External Links