Most Loved Tracks4 users
Benny Andersson -
Anthem
4 users
Benny Andersson -
Anthem
4 users
Benny Andersson -
Tröstevisa
4 users
Benny Andersson -
Tröstevisa
4 users
Benny Andersson -
Midnattsdans
Music Video LinksArtist BiographyAvailable in:
Göran Bror Benny Andersson, född 16 december 1946 i Stockholm, är en svensk låtskrivare och pianist. Han är mest känd som medlem av ABBA och för sitt samarbete med Björn Ulvaeus. Han har även varit medlem av Hep Stars och är för närvarande kapellmästare i och medlem av Benny Anderssons Orkester.
Uppväxt
Under åren 1949–1952 bodde Benny Anderssons familj i Eskilstuna, där även en annan blivande ABBA-medlem, Anni-Frid Lyngstad, växte upp.
Både Anderssons far och farfar brukade musicera och redan vid sex års ålder fick Benny sitt första musikinstrument, ett dragspel. Vid tio års ålder övergick han till piano.
”På lördagskvällarna var det dans på Vällingby ungdomsgård. Jag var nog inte mer än 13–14 år. Det stod ett piano i lilla salen och när det var paus där gick jag upp och satte mig och lirade lite boogie woogie för jag tyckte att det var kul. Det var rätt modigt egentligen, när jag tänker på det. Det var ju folk där som lyssnade och dom tyckte att det var jättetrevligt med någon från orten som satt och spelade. Och då var det någon som hörde mig och frågade kan inte du vara med i vårt band, för vi behöver en pianist?. Och så var vi ute och spelade några kvällar på olika ställen, rock'n'roll.„
Karriär
År 1964 upptäcktes Andersson av Sven Hedlund då han spelade i Elverkets Spelmanslag. Nu blev han medlem i popbandet Hep Stars. 1965 hade Benny börjat skriva en hel del låtar för Hep Stars, bland annat "No Response" och "Sunny Girl".
År 1966 mötte han Björn Ulvaeus i Linköping och de inledde ett samarbete. Deras första gemensamma komposition blev den av Hep Stars inspelade Isn't It Easy to Say, som kom till på ett pappersbruk i Västervik.[3] Deras samarbete mynnade ut i ett album; Lycka 1970. Till inspelningen av Hej gamle man tog Benny och Björn med sina respektive flickvänner Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog som bakgrundssångerskor. Detta var grundstenen till ABBA (1972–1982).
Gruppen Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid deltog i Melodifestivalen 1973 med Ring ring. Låten slutade på en tredjeplats men detta hindrade inte gruppen från att få sin första större framgång.
Den stora framgången skulle komma året därpå, då med det kortare namnet ABBA, då gruppens framförande av Waterloo som första svenska bidrag vann Eurovision Song Contest i finaltävlingen i Brighton. Detta banade vägen för en internationell karriär. Waterloo blev, förutom i Sverige, listetta i flera europeiska länder. Låten blev även en hit i USA där den hamnade på som bäst på en sjundeplats på Billboardlistan.
Efter Waterloo dröjde det ett och ett halvt år till nästa framgång, då gruppen fick en hit med SOS, baserad på en låt som först gjordes på svenska till Agnetha Fältskogs soloskiva Elva kvinnor i ett hus. Låten låg som bäst på sjätte plats på den brittiska listan, och på femtonde i USA. Mamma Mia lyckades klättra till förstaplatsen i Storbritannien, vilket stärkte gruppens status där. Åren 1974–1980 hade ABBA nio ettor på Englandslistan och en i USA.
ABBA
ABBA kom att bli en av världens mest populära popgrupper genom tiderna, med låtar som Money Money Money, Fernando, Take a Chance on Me, Voulez-Vous, Knowing Me Knowing You och Dancing Queen. De allra flesta av ABBA-låtarna skrevs av Benny Andersson och Björn Ulveaus.
Eftersom medlemmarna hade svårt att förena popliv med privatliv, upplevde gruppen en hel del slitningar. Agnetha och Björn var, liksom Benny och Anni-Frid, par under succéåren. Bandet splittades 1982.
Musikalkompositör (1980–1990-tal)
Efter ABBA fortsatte Andersson sitt samarbete med Ulvaeus, bland annat i musikalerna Chess och Kristina från Duvemåla. De har tillsammans producerat och skrivit låtar till olika artister. Andersson bildade 2001 Benny Anderssons Orkester, bestående av 16 av hans musikervänner.
Övrigt
Benny Andersson är även representerad i Verbums psalmbokstillägg 2003 till 1986 års psalmbok där han 1999 skrivit musiken till Ylva Eggehorns text Innan gryningen (psalm nr 717, titelrad "Så kom du då till sist"). Tillsammans med Ylva Eggehorn har han även skrivit två sånger som ingår på Benny Anderssons Orkesters andra album från 2004.
Benny Andersson fick professors namn 2002 och blev ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien 2007. Han utsågs i april 2008 till hedersdoktor vid Stockholms universitets humanistiska fakultet. I augusti 2012 utnämndes Benny Andersson till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.[4] Under invigningsveckan av orgeln i konserthuset Studio Acusticum i Piteå uruppförde Benny Andersson sitt specialskrivna verk En skrift i snön med text av Kristina Lugn.
År 2003 öppnade Hotel Rival i Stockholm, ägt av Benny Andersson. Han var även kompositören till "We Write the Story" som framfördes i öppningsnumret till Eurovision Song Contest 2013.
Privatliv
Andersson var först förlovad med Christina Grönvall och fick med henne barnen Peter Grönvall och Helena Grönvall. Därefter var Andersson gift 1978–1981 med Anni-Frid Lyngstad och från 1981 med Mona Nörklit, med vilken han har sonen Ludvig Andersson. Han bor i Villa Lido på Djurgården.
Benny Andersson som tonsättare
De första låtar Andersson skrev var "No Response" och "Sunny Girl" för Hep Stars.[6] Benny Anderssons tidiga verk för Hep Stars och ABBA kan klassas som popschlager. Han och Björn Ulvaeus var mycket produktiva; förutom till den egna gruppen ABBA skrev de musik åt andra artister. Efter hand blev ABBA:s musik mer avancerad, och inslag av kontrapunkt och folkmusik förekom. Musikalen Chess visade på musikalisk bredd; den innehåller bland annat en rap-låt och en avancerad trestämmig kontrapunkt. Skivan Klinga mina klockor innehåller inte bara nyskriven musik i svensk folkmusikstil utan också en svit för symfoniorkester. I Kristina från Duvemåla finns drag av både folkmusik och klassisk musik. Efter Kristina från Duvemåla skrev Andersson musik i genrer som dansbandsmusik och andliga sånger. Han har även skrivit musiken till Roy Anderssons film Sånger från andra våningen och dokumentärfilmen Palme.
Politiska ställningstaganden
Inför Europaparlamentsvalet 2009 skänkte Andersson en miljon kronor till Feministiskt initiativ.[7] Vid ett senare tillfälle, i maj 2010 skänkte han pengar igen, denna gång 300 000 kronor
Benny Andersson har engagerat sig i debatten om Nya Slussen och som en markering valt att ta ned sitt porträtt på Stockholm Hall of Fame.
Wide ThumbClearartFanartBanner
User Comments