Artist Name
Het Goede Doel

heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
members icon 3 Male

Origin
flag ---

Genre
genre icon Pop

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Active
calendar icon 0 to Present...

Cutout
transparent
heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Het Goede Doel - Vriendschap
4 users heart off Het Goede Doel - Vriendschap
4 users heart off Het Goede Doel - Alles geprobeerd
4 users heart off Het Goede Doel - Alles Geprobeerd
4 users heart off Het Goede Doel - Alles geprobeerd


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Het Goede Doel is een Nederlandstalige popgroep. De groep was aanvankelijk actief van 1979 tot begin jaren negentig. Enkele hits waren Vriendschap en België. In april 2008 verscheen een nieuw - gratis en legaal - downloadbaar album (Gekkenwerk) en sindsdien treedt Het Goede Doel weer op. De bezetting is buiten de bekende gezichten van Henk Westbroek en Henk Temming totaal vernieuwd.

Alle nummers van Het Goede Doel werden geschreven door Temming en Westbroek, met uitzondering van "The Sonic ranger rides again" (Temming - Van Herk). Alle nummers werden geproduceerd door Temming en Van Herk (met uitzondering van het album België, dat geproduceerd is door Robin Freeman en het album Tempo Doeloe, dat geproduceerd is door Okkie Huysdens en Het Goede Doel (Temming en Van Herk).

Het Goede Doel is een band uit Nederland die in 1979 werd opgericht door Temming en Van Herk. Later dat jaar werd Westbroek er door zijn jeugdvriend Temming als zanger bijgehaald. Na verschillende bandwijzigingen verscheen in 1982 de eerste single In het leven. Het nummer kwam niet verder dan een tipnotering, maar het gaf de band enige landelijke bekendheid.

In september van dat jaar bereikte de single Gijzelaar de hitlijsten, die net als In het leven een plaats kreeg op het debuutalbum België. Van dit album kwamen verder de hits België, Hou van mij en Vriendschap. Het album bereikte de eerste plaats in de album Top 100 en de platina status. Het was in 1982 het bestverkochte debuutalbum ooit. Ook brachten Temming en Westbroek eind 1982 onder de naam Henk en Henk de single Sinterklaas, wie kent hem niet? uit.

In 1983 bracht Het Goede Doel het album Tempo Doeloe uit, dat meer beschouwend was en minder goed verkocht dan zijn voorganger, maar wel de gouden status bereikte. Eenvoud werd nr. 5 in de Nationale Hitparade en nr. 11 in de Top 40). De band won in ditzelfde jaar (net als Toontje Lager en Cherry) een Zilveren Harp.

Eind december 1984 kwam de Nederlandstalige kersthit, Eeuwige kerst uit. Dit nummer werd net als alle andere nummers geschreven door Temming en Westbroek. Het is ingezongen door Anny Schilder (in datzelfde jaar uit BZN getreden) en Kinderen voor Kinderen. Zij werden muzikaal begeleid door Het Goede Doel en het koor De Stem des Volks. Vanaf 1985 ging Het Goede Doel door als trio. Het Goede Doel bestond nog uit Temming, Westbroek en Van Herk. Voor het maken van albums of voor optredens werden vanaf dat moment muzikanten ingehuurd. Er werd zo veel mogelijk gebruikgemaakt van dezelfde muzikanten als voorheen.

Na tweeënhalf jaar stilte rond de groep verscheen in 1986 het album Mooi en onverslijtbaar dat door de pers goed werd ontvangen. Op dit album staan de nummers: Ik dans dus ik besta, Zwijgen en Alles geprobeerd . Ook "Nooduitgang" staat op dit album (met een gastoptreden van Huub van der Lubbe). In een latere liveuitvoering wordt ook dit nummer een hit.

In 1987 trok de band met een tournee het land door met als resultaat het album Het Goede Doel Live, met hierop het genoemde "Nooduitgang (live)".

Voor Stichting Colombine, opgericht door Herman van Veen, maakte Het Goede Doel in 1988 het album Iedereen is anders. De twee Henken schreven de elf liedjes en Temming en Van Herk produceerden dit album. Op dit Goede Doel-album worden de vocalen verzorgd door tien Nederlandse gastvocalisten (onder wie Marco Bakker, Rob de Nijs, Ramses Shaffy, Peter te Bos, Herman van Veen en René Froger) en de Belgische zanger Johan Verminnen. Op verzoek van dj Erik de Zwart werd Alles kan een mens gelukkig maken met René Froger op single uitgebracht. Dit nummer werd nummer één in alle lijsten. Met dit nummer brak Froger definitief door als zanger. Het misverstand bestaat dat dit een single was van Froger, begeleid door Het Goede Doel. Het was echter een single van Het Goede Doel met René Froger als gastzanger.

In het najaar van 1989 begon Het Goede Doel aan een theatertournee langs alle grote theaters in Nederland onder de titel "Het Goede Doel - Theatertourisme", waarbij hun muziek gecombineerd werd met theatrale elementen. Er was sprake van een verhaallijn. Er werd door de beide Henken gedanst, gejongleerd, gegoocheld en geacteerd. Het Goede Doel werd dat jaar beloond met de Gouden Notekraker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond.

Tegelijk met deze theatertournee kwam het album "Souvenir" uit. Uit vrije wil, Vandaag en Met open ogen haalden net de hoogste 50 van de Nationale Hitparade eind jaren 80. Voor de rest is "Souvenir" een minder commerciële plaat en, volgens de pers, een 'pretentieus' album. In juni van 1991 bereikte de single Als ik de bouw van Arnold Schwarzenegger had de 41e plaats. Het bleek de zwanenzang van Het Goede Doel. Ernstige meningsverschillen maakten een einde aan één van Nederlands meest succesvolle componistenduo's. Tijdens een concert op Curaçao in 2010 vertelde Westbroek dat het conflict onder meer ging over de vraag wie de leadzang zou doen op Geboren voor het geluk, een van zijn favoriete nummers. Het Goede Doel was na Doe Maar de belangrijkste Nederlandstalige groep van de jaren tachtig.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by VonDelson
09th Oct 2016

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon