Artist Name
Dream Evil
web link web link web link web link web link
heart icon off (0 users)

artist logo
Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 80%

Album Releases refreshview
album thumb
Metal Gods (2024)
album thumb
Six (2017)
album thumb
In the Night (2010)
album thumb
United (2006)
album thumb
The Book of Heavy Metal (2004)
album thumb
Evilized (2003)
album thumb
DragonSlayer (2002)


Members
members icon 5 Male

Origin
flag Gothenburg, Sweden

Genre
genre icon Heavy Metal

Style
---

Mood
---

Active
calendar icon 1999 to Present...

Cutout
transparent

Current Record Label

artist logo


heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Dream Evil - The Chosen Ones
4 users heart off Dream Evil - The Chosen Ones
4 users heart off Dream Evil - Break the Chains
4 users heart off Dream Evil - The Book of Heavy Metal (March o...
4 users heart off Dream Evil - Chasing the Dragon


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon
A Dream Evil egy svéd power metal banda, melyet a híres zenei producer, Fredrik Nordström talált ki és gyűjtött egy csokorba 1999-ben.

Fredrik Nordström producernek volt annyi ambíciója, hogy egymaga megalkosson egy power metal bandát, de nehézségekbe ütközött, mikor a saját zenei ízléséhez hasonlóval rendelkezőket próbált találni. Bár 1999-es nyaralása alatt a görög szigeteken Nordström találkozott a fiatal gitáros Gus G-vel. A zenészek jól kijöttek egymással tíz évnél nagyobb korkülönbségük ellenére. Elkezdődött a banda megtervezése – Gus azt tervezte, hogy visszaköltözik Gothenburg-be, és megérkezéséig Fredrik-nél fog vendégeskedni a Studi Fredman-ban, hogy elkezdhessék az írást.

Elsőként Snowy Shaw-t (a King Diamond, a Mercyful Fate és a Notre Dame korábbi tagját) kérték meg, hogy csatlakozzon hozzájuk, de a dobos elutasította az invitálást. Később azonban meggondolta magát és beleegyezett, hogy játsszon a banda debütáló albumán.

Niklas Isfeldt vokalista énekelt a Hammerfall néhány dalának hátterében, melyet Nordström rendezett, és mivel nem volt tagja egy nagyon projektnek sem abban az időben, beszállt a csapatba. Ráadásul magával hozta régi barátját, Pure-X-beli társát, Peter Stålfors-t, aki a basszusért lett felelős.

A promóciós képek elkészüléséig a banda még sosem volt ugyanazon a helyen ugyanabban az időben. Néhány tagok nem is ismerték egymást.

A csapat hamar leszerződött a Century Media Records-zal, és úgy tervezték, Dragonslayer-re kereszteli magukat a Gus és Nordström által írt középkori és fantasztikus témájú dalok miatt. A kiadó nem találta elég eredetinek a nevet, és emiatt a banda Dream Evil-re váltott, amit az azonos nevű Dio album inspirált.

A Dream Evil debütáló lemeze 2002 áprilisában jelent meg és pozitív visszajelzéseket kapott a sajtótól. Az album egy dala, a Dragonslayer a japán eladási listák csúcsára került. A zenekar ezután jópár fesztiválon lépett fel, és a Blind Guardian-t is támogatta világ körüli turnéjuk során.

A csapat tagjai rájöttek, hogy milyen jó egységgé kovácsolódtak annak ellenére, amilyen véletlen módon hozta őket össze a sors. Snowy Shaw úgy döntött, ideiglenesen csatlakozik hozzájuk, és a Dream Evil elindult első japán turnéjára. Mialatt Japánban tartózkodtak, a banda meghívást kapott a Hammerfall-tól, hogy kísérjék el őket 2003-as európai turnéjukra. A kiadó menedzsere kiváló ötletnek tartotta, hogy akkorra egy új albumuk is elkészüljön.

Kevés idővel a kezükben, a zenekar megírta néhány daluk alapját, mikor hazafelé tartottak Európából, és megérkezésük napján a stúdióba belépve elkezdték az új lemez munkálatait. Két hétig tartott, mire felvették az egész Evilized-ot, és a legtöbb dal úgy is került ki, ahogyan azt megírták. Végül január 20-án jelent meg, és egy héttel később a Dream Evil európai turnéra indult a Hammerfall-al és a kevésbé ismert Masterplan-nel.

A harmadik lemeznél már több időt szántak a dalok megírására és hangszerelésére a stúdióban. A The Book of Heavy Metal-t két hónap alatt vették fel, és 2004 májusában dobták piacra.

A gitáros Gus G. 2004-bn távozott a bandából, hogy a Firewind-re koncentrálhasson. S helyére Mark Black (későbbi nevén Mark U Black) került. Black korábban már pótolta Gus-t néhány alkalom erejéig, és ideiglenesen a Saxon-nal való turné alatt is helyettesítette.

Niklas Isfeldt és Peter Stålfors rövid időre távozott 2005-ben, őket Jake E. Berg (a Dreamland-es Jake Steel) és Tommy Larsson helyettesítette, de visszatértek a felvételek és élő show-k előtt. 2006 kezdetén Snowy Shaw hirtelen kilépett a Dream Evil-ből. Már hónapnyi hallagatás után a Dream Evil bejelentette, hogy Patrick Power, Fredrik Nordström egyik munkatársa lép Snowy helyére.

Az új felállás első albuma, a United 2006. október 13-án került a polcokra.

A Dream Evil 2007. december 7-én weboldalán jelentette be, hogy Mark Black elhagyja a bandát, és Daniel Varghamne (Dannee Demon) veszi át a helyét.

2008. március 3-án a csapat bejelentette, hogy megkezdik új lemezük stúdiómunkálatait, melyet próbaképp In the Night-ra keresztelnek. A lemez 2010. január 25-én jelent meg Európában, 2010. január 26-án pedig Észak-Amerikában.

2008. július 23-án bejelentette első live DVD/CD-jé, Gold Medal in Metal (Alive & Archive) kiadását, ami 2008. augusztus 25-én jelent meg.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
transparent

Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by smudgie
29th Jul 2024

Socials
social icon social icon

Streaming
website icon website icon website icon website icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon website icon website icon amazon icon