Artist Name
Sigur Rós

(2 users)
Data Complete
90%

Members
4 Male

Origin
Reykjavi­k, Iceland

Genre
Post-Rock

Style
Rock/Pop

Mood
Epic

Born

1994

Active
1994 to Present...

Cutout


Current Record Label

Alternate Name
Sigur Ros

Most Loved Tracks
4 x Sigur Rós - Hoppípolla
4 x Sigur Rós - Glósóli
3 x Sigur Rós - Sæglópur
3 x Sigur Rós - Hoppípolla
3 x Sigur Rós - Glósóli


Music Video Links


Upcoming Live Shows
Jardines de México, Mexico, Cuernavaca (30/Apr/2022)


Artist Biography
Available in:
Sigur Rós är ett isländskt postrockband med melodiska, klassiska och experimentella inslag. Bandet är känt för sitt speciella sound och dess sångare Jónsis falsettsång.

Jón Þór (Jónsi) Birgisson (gitarr och sång), Georg Hólm (bas) och Ágúst Ævar Gunnarsson (trummor) bildade gruppen i Reykjavik i augusti 1994.[1] Namnet togs av Jónsis yngre syster Sigurrós (som översatt till svenska betyder "Segerros"), som föddes samma dag som bandet bildades. De fick snart skivkontrakt på det lokalt Sugarcubesägda bolaget Bad Taste. 1997 släppte de skivan Von (Hopp) och 1998 en remixsamling kallad Von brigði. Namnet är en isländsk ordlek: Vonbrigði betyder "besvikelse", men Von brigði betyder "hoppförändring".

Internationell framgång kom med 1999 års Ágætis byrjun (Bra början). Bandet blev känt i stora delar av världen med skivan, och snart kallade kritiker världen över skivan för en av de bästa albumen under denna tid. Sigur Rós fick också vara förband till band som Radiohead. Tre spår, "Ágætis byrjun", "Svefn-g-englar" och en liveinspelning från den då outgivna "Njósnavélin" (senare omdöpt till "Untitled #4") medverkade i Cameron Crowes film Vanilla Sky.

Vonlenska är en term som används för att beskriva de obegripliga texter som sjungs av bandet, i synnerhet av Jón Þór Birgisson. En engelsk översättningen av termen, Hopelandic, förekommer också. Ordet kommer från "Von" som betydet "hopp", och är en låt på Sigur Rós debutalbum med samma namn.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

No comments yet..


Status
Unlocked
Last Edit by Astra
05th Dec 2020

Socials


Streaming


External Links