Artist Name
Kanye West
(2 users)

Data Complete
90%

Members
1 Male

Origin
Chicago, Illinois, USA

Genre
Hip-Hop

Style
Urban/R&B

Mood
Confrontational

Born

1977

Active
1996 to Present...

Record Label

Def Jam RecordingsMost Loved Tracks


Music Video Links


Upcoming Live Shows


Artist Biography
Available in:
Kanye Omari West (kiejtés: [ˈkɑːnjeɪ oʊˈmɑri wɛst]; Atlanta, 1977. június 8. –) huszonegyszeres Grammy-díjas amerikai rapper, lemezproducer, filmrendező és divattervező. Hároméves korában szülei elváltak, édesanyja pedig magával vitte Kanyét Chicagóba, ahol a srác először a helyi művészeti iskolába járt, majd később megpróbálkozott az egyetemmel is, ám onnan rossz jegyei miatt kirúgták. Ez az élménye több helyen is megjelenik zenei munkásságában, legegyértelműbben pedig első önálló albumának, a College Dropoutnak a címében. Az iskola mellett ekkor Kanye már aktívan producerkedett, amelyet később már sokkal nagyobb léptékben folytatott: olyan nagy nevek munkáit egyengette, mint Jay-Z, Alicia Keys (You Don’t Know My Name) és Janet Jackson (I Want You; My Love).

Kanye első komolyabb munkájának Jay-Z 2001-es The Blueprint című album számít, melyben a srác nem csak producerként, hanem énekesként is közreműködött. Nem sokkal később Kanye lett az egyik legkelendőbb producer az iparban.

2002 októberében Kanye majdnem életét vesztette egy autóbalesetben, ezt az élményét énekelte meg első kislemezén, amely a Through the Wire címet kapta. A szám természetesen szerepelt az énekes bemutatkozó albumán is, amely The College Dropout címmel jelent meg 2004-ben és nem sokkal később már tripla platina státuszt ért el. A lemez kritikailag is nagyon jó minősítést kapott és Kanye West így egyértelműen bekerült a legjobb rap/hiphop előadók közé.

2005-ben jelent meg Kanye következő albuma Late Registration címmel, melyet a Rolling Stone zenei magazin is méltatott. Emellett több mint 8 Grammy jelölést hozott Kanyenak, többek között a Legjobb album címet és a Legjobb szám díjat a Gold Digger-ért. 2006 tavaszán West sikerei csúcsán útjára indította saját ruhamárkáját Pastelle Clothing néven.

2006 novemberében újból több Grammy jelöléssel gazdagodott, ugyanakkor, bár megnyerte az Év legjobb rap-albuma díjat, az Év albuma díjat nem sikerült megszereznie. West ezért következő albumát még nagyobb energiabefektetéssel igyekezett elkészíteni, ennek eredménye a 2007-es Graduation, amely West egyik legérettebb anyaga, mind zeneileg, mind pedig mondanivalójában. Az albumért 8 Grammy jelölést szerzett, ebből négyet díjra is váltott.

2008 szeptemberében jött ki Kanye következő slágere a Love Lockdown, amely harmadik helyig jutott a Billboard Hot 100-as listáján majd nem sokkal később megjelent legfrissebb stúdióalbuma 808s & Heartbreak címmel. Az album második kislemeze, a Heartless az amerikai slágerlista második helyéig jutott.

2010 november 22-én jelent meg ötödik stúdióalbuma My Beautiful Dark Twisted Fantasy néven, amely az első héten a Billboard 200-as listáján első helyezést ért el.


Wide Thumb


Clearart


Fanart


Banner


User Comments

AnjoMan says: 5 years ago
Seems like there are better headshots of kanye out there that could be used, e.g. http://www.google.ca/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.papermag.com%2F2015%2F02%2Fwhats_up_with_kanye_wests_new.php&ei=8-LsVI-tKsGcNvyZhLAP&bvm=bv.86475890,d.eXY&psig=AFQjCNEwXXgEUfxwGVri7IF11FbN90DZww&ust=1424897059905107


Status
Unlocked
Last Edit by zag: 10/Nov/19

External Links