Members
members icon 1 Male

Origin
flag Birmingham, England

Genre
genre icon Progressive Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
mood icon Carefree

Born

born icon 1971

Active
calendar icon 1971 to dead icon 2001

Cutout
transparent

Current Record Label

artist logo



Alternate Name
E.L.O.

heart icon Most Loved Tracks
5 users heart off Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky
4 users heart off Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky
4 users heart off Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky
4 users heart off Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky
4 users heart off Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky


youtube icon Music Video Links
youtube thumb
Turn to Stone
youtube thumb
Hold On Tight
youtube thumb
The Diary of Horace Wimp
youtube thumb
Calling America
youtube thumb
Evil Woman
youtube thumb
Rock 'n' Roll Is King
youtube thumb
Wild West Hero
youtube thumb
Here Is the News
youtube thumb
Mr. Blue Sky



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon flag icon
Electric Light Orchestra (ELO) was een rockgroep uit Birmingham uit de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw.
De uit Birmingham komende Engelse groep ELO werd opgericht in 1971 door Roy Wood, Jeff Lynne en Bev Bevan en kwam voort uit The Move. De band gebruikte instrumenten als de cello en de viool om een meer klassiek geluid te krijgen.
Roy Wood verliet de groep kort na het verschijnen van het debuutalbum The Electric Light Orchestra dat qua geluid nog erg dicht bij dat van The Move staat. Dit album kwam in de Verenigde Staten per ongeluk uit onder de titel No answer als gevolg van een verkeerd begrepen telefoongesprek. Na het vertrek van Wood werd Lynne het belangrijkste lid van de groep.
Voor het uitkomen van het tweede album werd ELO versterkt met keyboardspeler Richard Tandy. In 1973 kwam de lp ELO 2 uit, een album met lange nummers, typerend voor die tijd. Al snel gevolgd door het zeer strakke On the third day (1973) en Eldorado - A Symphony By The Electric Light Orchestra (1974). Waar op "On the third day" nog werd gewerkt met het overdubben van de violen en cello, wordt op "Eldorado" gebruikgemaakt van een volledig orkest. De ontwikkeling van het symfonische geluid is dan ook prima te horen.
In 1975 voegde de bassist en zanger Kelly Groucutt zich bij de groep en kwam het album Face the Music uit. Dit album kenmerkte zich door een "radio-vriendelijker" geluid en bevat het nummer Evil woman (in 2005 gesampled door de Pussycat Dolls en Will.i.am in hun gezamenlijke hit Beep), naar verluidt het snelst door Lynne geschreven nummer. Een jaar later verscheen het album A New World Record, wereldwijd een succesalbum.
In de zomer van 1977 ging Lynne naar Zwitserland om nummers te schrijven voor een nieuw album. Door het regenachtige weer schoot dat niet op, totdat plotseling de zon doorbrak. Dit resulteerde in het dubbelalbum Out of the Blue, dat algemeen wordt beschouwd als het meesterwerk van de groep en tevens ELO's bekendste hit Mr. Blue Sky bevat. Sterk punt van het album is de wijze waarop Lynne met de zang (lead en backing) heeft gewerkt. Als extraatje bij deze dubbelaar was de hoes voorzien van een bouwplaat van het ruimteschip dat op de hoes stond afgebeeld.
Als gevolg van de toenemende populariteit van disco kwam ELO in 1979 met het album Discovery (ook wel Disco Very genoemd). Op dit album stonden onder meer de singles Shine a little love (waarvan de B-kant Last Train To London in 2002 door Atomic Kitten werd gesampled in hun hit Be With You) en Don't bring me down. Niet lang na het verschijnen van dit album werden de vioolspeler Mik Kaminski en de cellospelers Hugh McDowell en Melvyn Gale uit de groep gezet.
In 1980 produceerde ELO de halve soundtrack van de musical-film Xanadu, Olivia Newton-John de andere kant van de lp. Samen met Olivia Newton-John scoorde ELO in dat jaar een nummer 1-hit in onder meer Groot-Brittannië en Nederland met de gelijknamige single.
In 1981 kwam ELO opnieuw met een nieuw geluid. Met het conceptalbum Time verliet de groep de disco en schoof ELO op in de richting van het jaren tachtig-geluid. Dit album bevatte onder meer de hits Hold on tight en Twilight. Het intro van het nummer Here is the news werd in Nederland bij een groot publiek bekend als herkenningstune van de VPRO. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het album een dubbelelpee zou worden: het album zoals we dat nu kennen met een live-elpee.
Het album Secret Messages dat in 1983 uitkwam, zou oorspronkelijk eveneens een dubbelalbum worden, maar werd (officieel vanwege de kosten) gereduceerd tot gewoon album. Doordat er geen tournee kwam begon de populariteit van ELO af te nemen en sommigen betwijfelden of nog een nieuw album zou volgen. Wat ook niet gunstig was waren de ruzies in de aanloop naar en tijdens de opnames van Secret Messages. De groep was echter contractueel verplicht om nog een album te maken. Begin 1986 verscheen Balance of Power met onder meer de single Calling America. ELO ondervond opnieuw tegenslag door stakingen in de muziekwereld waardoor geplande promotie-activiteiten niet doorgingen. in tegenstelling tot de voorganger werd dit afscheidsalbum wel gepromoot met een paar live-optredens (Birmingham en Montreux in Zwitserland). Daarna gingen de overgebleven drie groepsleden hun eigen weg.
In 1998 start Jeff Lynne met de voorbereidingen om ELO nieuw leven in te blazen. In 2000 verschijnt een compilatiebox Afterglow. Tegelijk wordt voor het jaar erop een nieuw album aangekondigd. Richard Tandy is als enige andere lid van de oude samenstelling nog van de partij. Het album Zoom uit 2001 zou worden gepromoot met een wereldtournee. Deze ging onder meer door tegenvallende kaartverkoop in de USA niet door. Het bleef bij twee optredens voor PBS en een optreden in VH1 (de Amerikaanse tegenhanger van MTV) Storytellers. Van de PBS optredens verscheen in het najaar een DVD.
In 2013 treden Lynne en Tandy vrij onverwachts op in een BBC-programma. Ze zijn de hoofdact van die avond waarbij geld wordt ingezameld voor het goede doel. In dat jaar en in 2014 verschijnen ook nieuwe albums; een live-album en album met opnieuw opgenomen ELO-hits. Lynne had daar al jaren aan gewerkt. Een deel van de nieuwe opname van Livin' Thing bijvoorbeeld, werd al eerder gebruikt in een TV-commercial van WNF.
Op 14 September 2014 geeft Jeff Lynne samen met Richard Tandy een concert op een muziekfestival van de BBC Festival in One Day. Voor een publiek van 50.000 mensen gaf ELO, begeleid door onder meer het BBC Concert Orchestra een spetterende show. Veel van ELO's grootste hits passeerden de revue... Mr. Blue Sky, Evil Woman. Opnieuw was Jeff Lynne's Electric Light Orchestra, de nieuwe naam van ELO, de hoofdact. Het concert werd uitgezonden door BBC 4 op 17 oktober 2014.
In 2015 staat een nieuw album van Jeff Lynne's Electric Light Orchestra gepland.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
artist clearart


Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by rubicon
04th Aug 2023

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon