Artist Name
Andrew Lloyd Webber
web link web link web link web link web link
heart icon (2 users)
artist logo

Members
members icon 1 Male

Origin
flag London, England

Genre
genre icon Musical

Style
style icon Rock/Pop

Mood
mood icon Enlightened

Born

born icon 1948

Active
calendar icon 1948 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Andrew Lloyd Webber - The Phantom of the Opera
4 users heart off Andrew Lloyd Webber - Think of Me
4 users heart off Andrew Lloyd Webber - All I Ask of You
4 users heart off Andrew Lloyd Webber - Overture
4 users heart off Andrew Lloyd Webber - The Music of the Night


youtube icon Music Video Links
youtube thumb
Don't Cry for Me Argen...
youtube thumb
Buenos Aires
youtube thumb
High Flying, Adored



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon
Sir Andrew Lloyd Webber vagy Lloyd-Webber, Sydmonton bárója (London, 1948. március 22.) a zenés színház nagy sikerű angol zeneszerzője. A késő 20. század egyik legnépszerűbb színházi (musical) zeneszerzője, több sikerdarabjával, melyek egy évtizednél tovább futottak mind a Broadwayn, mind a West End-en. Pályafutása alatt 16 musicalt, több filmzenét, és egy Latin Requiem Mass-t szerzett. Rengeteg díjjal tüntették ki, beleértve hét Tony-díjat, három Grammy-díjat, egy Oscar-t, egy Nemzetközi Emmy-díjat, hat Laurence Olivier-díjat, és egy Golden Globe-díjat. Számos dala, különösen a „Hogy szeressem én, mondd” („I Don't Know How to Love Him”) a Jézus Krisztus szupersztárból (Jesus Christ Superstar), a „Miért kell, hogy sírj, Argentína” („Don't Cry for Me, Argentina”) az Evitából (Evita), az „Éjfél” („Memory”) a Macskákból (Cats), és „Az éj zenéje” („The Music of the Night”) Az Operaház Fantomjából (The Phantom of the Opera) széles körben ismertté váltak és slágerek voltak az anyamusicaljükon kívül is. Vállalata, a Really Useful Group London egyik legnagyobb színházi szervezete.

Andrew Lloyd Webber 1948. március 22-én Londonban, Dél-Kensingtonban született. Apja, William Lloyd Webber zeneiskolai igazgató, egyházi zeneszerző és templomi orgonista, anyja, Jean Johnstone Lloyd Webber zongoratanárnő és öccse, Julian Lloyd Webber csellista. Három éves korától tanult hegedülni, két év múlva már zongorázott is, és később a trombitálás tudományát is elsajátította. Első szerzeményét 9 éves korában írta. Három évvel később szüleitől kapott egy bábszínházat, melynek bábuival zenés darabokat játszott el és ezekhez a muzsikát maga komponálta. A Westminster School-ban és az oxfordi Magdalen College-ban (az utóbbit nem fejezte be), majd a Royal College of Music-on tanult. Első felesége Sarah Hugill volt. 1972. július 4-én esküdtek meg és két gyermekük lett, Imogen (született 1977. március 31.) és Nicholas (született 1979. július 2.). Lloyd Webber és Hugill 1983-ban váltak el. Utána az énekes és táncos Sarah Brightmant vette el 1984. március 22-én. Brightmannak adta Az Operaház Fantomja főszerepét. Azonban tőle is elvált 1990-ben, de barátok maradtak. Jelenlegi kedvesét, Madeleine Gurdon-t, 1991. február 9-én vette el, három közös gyermekük van: Alastair (1992. május 3.), William (1993. augusztus 24.) és Isabella (1996. április 30.).

1992-ben lovaggá ütötték, 1997-ben pedig megkapta a nem örökölhető főnemesi rangot, mint Sydmonton Lloyd-Webber bárója, Hampshire megyében. (Főnemesi címe kötőjeles, de családneve nem.) A 87. személynek sorolták be A leggazdagabb britek listája a Sunday Times szerint 2006-ban című névsorban 700 millió fontos (kb. 265,8 milliárd forintos) felbecsült vagyonnal.

Politikailag a Konzervatív Párt támogatója, annyira, hogy külön zenét írt a párt kampányához. Az elmúlt években azonban eltávolodott a konzervatívoktól.
Dante Gabriel Rosetti festmény Lloyd Webber gyűjteményéből

Lord Lloyd-Webber a viktoriánus művészet szenvedélyes műgyűjtője. Gyűjteményének darabjait egy kiállítás keretében bemutatta a Royal Academy-n 2003-ban Pre-Raphaelite and Other Masters – The Andrew Lloyd Webber Collection címmel.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
artist clearart


Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by rubicon
01st Mar 2024

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon