Album DescriptionAvailable in:
Hunting High and Low er debutalbumet til det norske new wave-bandet a-ha, utgitt 1. juni 1985 av Warner Bros. Records. Albumet var en stor kommersiell suksess og solgte mer enn ti millioner eksemplarer verden over. Albumet nådde plass nummer 15 på den amerikanske Billboard 200-listen. I Norge kom albumet inn på VG-lista i uke 25 1985. Der ble det liggende i 33 uker med #1 som beste plassering. Hunting High and Low nådde høye listeplasseringer ellers i verden også. Albumet ble spilt inn i Eel Pie Studios i Twickenham og ble produsert av Tony Mansfield, John Ratcliff og Alan Tarney.
I alt ble det sluppet fem singler fra albumet, men alle ble ikke sluppet internasjonalt: «Take On Me», «Love is Reason», «The Sun Always Shines on T.V.», «Train of Thought» og «Hunting High and Low». Gruppen ble nominert til Best New Artist under Grammy-utdelingen i 1986, noe som gjør a-ha til det første norske bandet eller artisten nominert til en Grammy.
«Take on Me» var den første singelen sluppet av bandet. En tidlig versjon ble spilt inn og utgitt sent i 1984 sammen med en musikkvideo. Denne nådde tredjeplass på VG-lista, men klarte ikke å slå gjennom i Storbritannia. Bandet gikk i studio på nytt for å spille inn sangen på nytt i forbindelse med Hunting High and Low, men denne versjonen av sangen slo heller ikke gjennom i Storbritannia da den ble sluppet tidlig 1985. Før det var klart for lansering av singelen i USA, ble det produsert en ny musikkvideo til låta, som ble regissert av Steve Barron. Barron hadde tidligere laget hitvideoer for Toto, Thomas Dolby, Culture Club og Michael Jackson, men a-ha-videoen skilte seg ut fra hans tidligere arbeid. Dette var en plotdrevet video som blandet sammen realfilm og animasjonsstilen rotoscoping, lik stilen til ekteparet Michael Patterson og Candace Reckinger. Videoen ble inspirert av Pattersons animaterte film Commuter og filmen Altered States. Den innovative videoen til «Take On Me» ble først kringkastet på en lokal musikkvideokanal i Boston som het V-66 før den kort etter fikk mye spilletid på MTV.
Singelen debuterte på Billboard 13. juli 1985 og var på vei inn på topp 20 da den fikk internasjonal utgivelse, blant annet utgivelse nummer to i Norge og et tredje forsøk på det britiske markedet. Den nådde førsteplassen på Billboard Hot 100 i USA, hvor den tilbragte 27 uker på lista og ble den tiende mestselgende singelen for 1985, og denne gangen nådde singelen andreplassen i Storbritannia og førsteplassen i Norge. Totalt nådde låta førsteplass i 36 land og ble en av verdens bestselgende singler gjennom tidene, med nesten ni millioner kopier solgt.
Den andre singelen som ble sluppet i mesteparten av verden, var «The Sun Always Shines on TV» («Love is Reason» hadde ikke nådd norske topp 40 tidligere på året), og bandet fulgte opp suksessen med sin forrige musikkvideo med en ny kritikerrost video til «The Sun Always Shines on TV». Denne begynner som en slags fortsettelse av den forrige videoen, hvor Harket bryter vekk fra sin lykkelige slutt for å opptre sammen med resten av bandet blant utstillingsdukker i en landligliggende kirke. Dette var Saint Albans i Teddington, som senere har blitt et kunstgalleri. «The Sun Always Shines on T.V.» gjorde det bedre enn «Take on Me» i Storbritannia, hvor den nådde førsteplassen og ble værende der i to uker i januar 1986. Den var en topp 10-hit nesten overalt hvor den ble sluppet, men ikke i USA, hvor den nådde 20. plass, og den er per dags dato bandets siste store hit der. Singelen solgte fem millioner kopier verden over. Låta ble remikset til en danceversjon, som ble en topp fem-hit på U.S. Dance-listen, og B-siden var en remiks av den ellers uutgitte «Driftwood». Bandet slapp en liveversjon av «The Sun Always Shines on T.V.» som single i 2003. Denne versjonen var også på How Can I Sleep with Your Voice in My Head.
«Train of Thought» fikk en begrenset utgivelse og ble den tredje singelen i Europa. Den ble ikke utgitt 7" i USA, men fikk radiotid og et sett med remikser som nådde inn på dance-listene. Waaktaar baserte teksten på denne låta på forfattere og poeter innenfor eksistensialismen, blant annet Gunvor Hofmo, Knut Hamsun og Fyodor Dostoevsky, hans favoritter på den tiden. Dette ble a-has tredje singel på rad som nådde topp ti-single i Storbritannia og Irland, hvor den nådde åttende- og femteplass respektivt. Den gjorde det også bra i Tyskland og Sverige. 500,000 koper ble solgt verden over.
Den siste singelen fra albumet var «Hunting High and Low», som ble utgitt juni 1986. Singelen hadde sine høyeste listeplasseringer i Frankrike, hvor den nådde fjerdeplass, og Storbritannia, hvor den nådde femteplassen. Singelen ble utgitt i USA, men havnet ikke på Billboard Hot 100. En forlenget versjon ble gitt ut på 12" vinyl, men hadde ingen suksess på dance-listene.
Albumfotografiet ble tatt av Just Loomis og ble nominert til en Grammy for "Album Cover of the Year" i 1986.
User Album Review
None...
External Album Reviews
None...
User Comments