Artist Name
Omara Portuondo
(0 users)

Logo


Data Complete
50%

Members
1 Female

Origin
La Havane, Cuba

Genre
Jazz

Style
Latin

Mood
---

Born

1930

Active
---Present...


Most Loved Tracks


Music Video Links
No Music Videos Found...

Upcoming Live Shows


Artist Biography
Available in:
Omara Portuondo, ook wel gespeld als Portuando, (Havana, 29 oktober 1930) is een Cubaanse zangeres.

Portuondo werd geboren in oktober 1930 in Havana, een van drie zussen; haar moeder was afkomstig van een rijke Spaanse familie, en had voor een schandaal gezorgd door ervandoor te gaan met een zwarte professionele [honkbal]speler, met wie ze ook trouwde. Omara begon haar carrière in 1945 als danseres in Havana's Tropicana Club (in navolging van haar zus, Haydee). De twee zussen zongen voor familie en vrienden en waren kort betrokken bij een band genaamd Loquibambla Swing. In 1952 vormden ze samen met twee vrienden (Elena Bourke en Moraima Secada) de zanggroep Cuarteto las d'Aida, begeleid door pianist Aida Diestro. Ze waren redelijk succesvol; ze toerden door de Verenigde Staten, traden op met Nat King Cole in de Tropicana, en namen een album op voor RCA Victor.

In 1959 nam Portuondo een soloalbum op, Magia Negra, waarin ze jazz met Cubaanse muziek combineerde. Dit was nog niet het begin van haar solocarrière, want hoewel Haydee de groep verliet in 1961 om in de V.S. te gaan wonen, bleef Omara tot 1967 bij Cuarteto las d'Aida zingen.

In 1967 begon Portuondo voor zichzelf, en vertegenwoordigde Cuba in hetzelfde jaar op het Sopot Festival in Polen, waar ze Juanito Marquez' "Como un Milagro" zong. Naast haar solowerk zong ze in de zeventiger jaren met charanga band Orquestra Aragon, waarmee ze door communistische en niet-communistische landen toerde.

In 1974 nam ze met gitarist Martin Rojas een van haar meest omstreden albums op; hierop brengt ze een ode aan Salvador Allende en het Chileense volk, een jaar na de staatsgreep van generaal Pinochet. Ze prijst onder andere het werk van Ernesto "Che" Guevara in "Hasta Siempre".

In de jaren 1970 en 1980 was Portuondo nog redelijke succesvol binnen en buiten Cuba met tournees, albums (waaronder haar onvolprezen samenwerking met Adalberto Alvarez uit 1984), films en haar eigen televisie serie. Daarna ging het bergafwaarts met haar populariteit.

Portuondo zong duetten met Ibrahim Ferrer op het album Buena Vista Social Club in 1996 en verscheen in de gelijknamige film van Wim Wenders. Dit leidde niet alleen tot meer tournees (waaronder een optreden in Carnegie Hall met de BVSC) maar ook tot twee nieuwe albums voor het World Circuit label: Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo (2000) en Flor de Amor (2004). In juli 2005 presenteerde ze een symfonisch concert van haar belangrijkste repertoire op het Berlin Festival Classic Open Air am Gendarmenmarkt voor een 7000-koppig publiek. Het hele programma was speciaal voor de gelegenheid gearrangeerd door Roberto Sánchez Ferrer, een dirigent/pianist met wie ze samenwerkte tijdens de vroege jaren in Havana's Tropicana Club. Scott Lawton dirigeerde het Deutsches Filmorchester Babelsberg.


Wide Thumb


Clearart


Fanart


Banner


User Comments

No comments yet..


Status
Unlocked
Last Edit by jacostamolina: 10/Aug/20

External Links