Artist Name
U2

(8 users)
Data Complete
100%

Members
4 Male

Origin
Dublin, Ireland

Genre
Rock

Style
Rock/Pop

Mood
Political

Born

1976

Active
1976 to Present...

Cutout


Current Record Label
Most Loved Tracks
7 x U2 - With or Without You
6 x U2 - One
5 x U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For
5 x U2 - Beautiful Day
4 x U2 - Sunday Bloody Sunday


Music Video LinksArtist Biography
Available in:
U2 är ett irländsk rockband bildat i Dublin 1976. Medlemmarna består av Bono (sång, kompgitarr), The Edge (gitarr, keyboards och sång), Adam Clayton (bas) och Larry Mullen Jr. (trummor, percussion).

Bandet bildades 25 september 1976 när medlemmarna var tonåringar med begränsad musikalisk skicklighet. På mitten av 1980-talet hade de blivit en stor internationell akt. De var mer framgångsrika som liveband än att sälja skivor - tills albumet ”The Joshua Tree” kom ut 1987, som enligt musiktidskriften Rolling Stone höjde bandets status ”från hjältar till superstjärnor”.

Bandet bildades i Dublin den 25 september 1976 efter att Larry Mullen Jr satt upp en lapp på en anslagstavla i skolan där han sökte medlemmar till ett band. Larry själv var vid den här tiden redan en duktig trummis och hoppades på svar från andra talanger. Ett flertal dök upp för audition i Mullens kök, dock inga direkta stjärnskott. Vid dagens slut hade dock bandet Feedback bildats.

I slutet av mars 1978 bestämde sig Dick för att lämna Feedback och i samband med Dicks avhopp tog Feedback namnet U2, ett namn som Steve Averill, god vän och senare albumdesigner till bandet, kommit på. Averill gillade att laborera med ord och bokstäver, och just U2 syftades dels på ”you too” som i ”du också”, men även på det amerikanska spionflygplanet U-2. Trots viss tveksamhet från Bono, som egentligen aldrig gillat namnet, antogs det.

Brian Eno och Daniel Lanois anlitades som producenter till The Unforgettable Fire 1984 och ett helt nytt sound gjorde sig gällande: maniskt och symfoniskt med mycket vind, karga landskap och metaforer till USA.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

zag says: 9 years ago
Biggest band in the world?


Status
Unlocked
Last Edit by manfeed
27th Jan 2022

Socials


Streaming


External Links