Artist Name
Muse
(9 users)

Data Complete
90%

Members
3 Male

Origin
Teignmouth, England

Genre
Alternative Rock

Style
Rock/Pop

Mood
Rousing

Active
1994 to Present...

Record Label

Warner Bros. RecordsMost Loved Tracks


Music Video Links


Upcoming Live Shows


Artist Biography
Available in:
Muse är en grammynominerad och en prisbelönad brittisk rockgrupp som bildades 1994 i Teignmouth, Devon. Bandet består av de tre medlemmarna Matthew Bellamy (sång, gitarr, piano), Christopher Wolstenholme (sång, bakgrundssång och bas) och Dominic Howard (trummor). Muse är framför allt kända för sina spektakulära livespelningar och sin kombination av omaka genres, såsom klassisk musik, electronica, hårdrock och R&B.

Matthew, Christopher och Dominic är barndomsvänner från Teignmouth i södra England. De är dock inte ursprungligen från Teignmouth, utan från olika städer i England, men flyttade alla dit som barn. Deras första riktiga spelning var i en musiktävling, Battle of The Bands. Eftersom de inte ansåg sig själva som tillräckligt bra musiker och de inte trodde att de skulle vinna, spelade de aggressivt och avslutade sin spelning med att slå sönder all utrustning. Detta ledde till att de vann och de började ta sig själva på större allvar. Efter detta bytte de namn till Muse.

Bandets spelstil rymmer ett brett spektrum av influenser där framför allt klassisk musik och elektronika kombineras med rock. Andra genres som Muse använder sig av är till exempel metal, hårdrock, punk, opera, jazz, pop och R’n’B. Den klassiska musiken är väldigt influerad av Sergei Rachmaninov och Frédéric Chopin. Muse elektroniska sida hör man i bland annat Take a Bow, Map of the Problematique och Undisclosed Desires. Den sistnämnda kännetecknas också av ett påtagligt R & B-beat, precis som Supermassive Black Hole.
Den gemensamma faktorn i alla bandets låtar är att de präglas av väldigt bombastiska drag, vilket också har lett till oerhörd kontrovers bland kritiker.
Matt Bellamys särpräglade röst är en viktig del i bandets sound och har gjort att han vid flera tillfällen blivit jämförd med Thom Yorke i Radiohead och Freddie Mercury från Queen, men enligt Bellamy själv är hans allra största förebild när det gäller sång Jeff Buckley. Han använder sig ofta av falsett och sjunger med häpnadsväckande långa vokaler och knappt hörbara konsonanter, vilket gör att hans uttal av texten tenderar att bli lidande.

Muse har gjort sig kända för att vara ett av världens främsta liveband. Bandet har som regel väldigt avancerade scenbyggen, vars syfte är att ge publiken en visuell upplevelse med stora bildskärmar och filmklipp. Matthew Bellamy (sångaren) är känd för att ha ett väldigt unikt sätt att röra på sig på scen och få publiken att känna sig delaktig i showen. På senare tid har han låtit publiken att sjunga solo i vissa låtar, t ex som i Starlight, Time Is Running Out och Plug In Baby. Hans sätt att röra sig på under Plug In Baby har blivit känt som en av hans signaturrörelser.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

No comments yet..


Status
Unlocked
Last Edit by Mcksp
29th May 2021

External Links