Artist Name
ABBA

(7 users)


Artist Image


Functions


Data Complete
100%

Releases view

Voyage (2021)

The Visitors (1981)

Super Trouper (1980)

Voulez-Vous (1979)

The Album (1977)

Arrival (1976)

ABBA (1975)

Waterloo (1974)

Ring Ring (1973)


Members
4 Mixed

Origin
Stockholm, Sweden

Genre
Pop

Style
Rock/Pop

Mood
Cheerful

Born

1970

Active
1970 to Present...

Cutout


Current Record Label
Most Loved Tracks
8 x ABBA - Dancing Queen
5 x ABBA - Take a Chance on Me
5 x ABBA - Mamma Mia
4 x ABBA - Waterloo
4 x ABBA - Dancing Queen


Music Video Links (YouTube)

Dancing Queen

Waterloo

The Name of the Game

Does Your Mother Know

Gimme! Gimme! Gimme! (A M

Take a Chance on Me

Super Trouper

The Winner Takes It All

ChiquititaArtist Biography
Available in:
ABBA is een voormalige Zweedse popmuziekgroep, die bestond uit de volgende vier vocalisten:

Agnetha Fältskog (Jönköping), 5 april 1950;
Björn Ulvaeus (Göteborg), 25 april 1945;
Benny Andersson (Vällingby, Stockholm), 16 december 1946;
Anni-Frid Lyngstad (Ballangen, Noorwegen), 15 november 1945.
De naam ABBA is een acroniem van de voornamen van de leden. Toch wordt de naam vaak als Abba geschreven. Op hun albumhoezen wordt de eerste B in de naam vaak in spiegelbeeld geschreven.

ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal). Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo. Manager van de groep was Stig Anderson. In 1983 werd een pauze ingelast, die echter leidde tot het uiteenvallen van de formatie.
Anni-Frid "Frida" Lyngstad zong reeds in haar tienerjaren met een dansorkest en een big band. Vanaf haar negentiende trad ze op met haar eigen groepje, 'The Anni-Frid Four'. In 1967 won Lyngstad met het liedje En ledig dag de grote Zweedse talentenjacht 'New Faces' waarmee ze een nationale bekendheid werd. In 1969 nam ze deel aan het Melodifestivalen, waar ze haar latere EMI-producer en toekomstige echtgenoot Benny Andersson leerde kennen. In 1971 scoorde ze met de single Min Egen Stad haar eerste nummer 1-hit in de Zweedse hitparade.

Benny Andersson is in de jaren 60 lid van de Zweedse rockband The Hep Stars. Deze groep beleeft tussen 1964 en 1969 in Zweden zijn hoogtepunt en wordt gevormd naar het voorbeeld van onder andere Herman's Hermits, The Beatles en The Rolling Stones.

Björn Ulvaeus is lid van de Hootenanny Singers. Deze groep heeft een rustiger geluid dan de Hep Stars en maakt skifflemuziek. Af en toe kruisen de wegen van beide groepen elkaar en dat leidt tot het samen schrijven van enkele liedjes door de twee genoemden.

Agnetha Fältskog, het jongste lid van ABBA, is in haar tienerjaren al bekend en speelt bijvoorbeeld de rol van Maria Magdalena in de Zweedse versie van de musical Jesus Christ Superstar. Ook schrijft Agnetha zelf muziek. Ze brengt in Scandinavië vele hitsingles en zes succesvolle soloalbums uit en behoort al voordat ABBA bestaat tot de populairste artiesten in haar vaderland. Ook probeert Agnetha in Duitsland door te breken en brengt hier, in samenwerking met haar verloofde Dieter Zimmerman, enkele Duitstalige singles uit. Tot een doorbraak in Duitsland komt het echter niet en niet veel later wordt de verloving verbroken. Tijdens de opname van een tv-show ontmoet zij Björn van de Hootenanny Singers.
Begin 1970 zijn de heren druk bezig met het opnemen van het album Lycka (Geluk), hun eerste gezamenlijke elpee dat in september verschijnt en waaraan ook Agnetha en Frida als achtergrondzangeressen meewerken. Het album bevat originele liedjes die door hen zelf worden gezongen. Björn is intussen een relatie begonnen met Agnetha die op dat moment reeds een gevierde ster is in Zweden. Na een gezamenlijke vakantie op Cyprus in april 1970 besluiten de twee koppels om samen op te treden in een variété-show op TV. Onder de naam 'Festfolket' (wat zowel 'feestvierders' als 'verloofden' betekent) brengen ze sketches en imiteren ze bestaande liedjes. Hun optreden wordt maar lauw onthaald al is er toch één liedje dat er boven uit steekt. De single 'Hej gamle man' (Hallo, oude man) wordt wel een hit en haalt op 1 november 1970 de nummer één in de Zweedse Svensktoppen (hitparade). Het is meteen de eerste hit van het duo 'Björn & Benny' waarin ook Agnetha en Frida duidelijk te horen zijn.

Op 6 juli 1971 treden Agnetha Faltskog en Björn Ulvaeus onder massale belangstelling in het huwelijk. Het groots opgezette society-gebeuren kan rekenen op een uitvoerige verslaggeving door de Zweedse media. De feestvreugde wordt evenwel overschaduwd door het overlijden, op dezelfde dag, van Bengt Bernhag. Bernhag was de mede-oprichter, vennoot en producer van Stig Anderson's platenmaatschappij Polar Music. Hij was tevens de ontdekker van Björn toen die nog voor de West Bay Singers optrad. In de herfst van 1971 wordt met Stig Anderson contractueel overeengekomen dat Bernhag's plaats als producer voortaan zal worden ingenomen door Benny en Björn die dan meteen ook als vaste songwriters bij Polar aan de slag kunnen. De heren maken van de gelegenheid gebruik om ook hun partners Agnetha en Frida als achtergrondvocalen in de groep te introduceren. Hiermee worden zowel de juridische als de muzikale fundamenten voor het latere ABBA-succes gelegd.

In maart 1972 verschijnt met 'She's my kind of girl' de eerste gezamenlijke single van het duo 'Björn en Benny'. Het nummer werd reeds in 1969 geschreven als soundtrack voor de soft-pornofilm Nagon att älska (Inga II: The Seduction of Inga) die uitkwam in 1971. Het lied werd totaal onverwacht een nummer 1-hit in Japan met 500000 verkochte exemplaren en was daarmee hun eerste buitenlandse succes. Het was voor Björn en Benny de aanzet om, ambiteus als ze zijn, Engelstalige popsongs op te nemen en te experimenteren met nieuwe arrangementen en geluiden. Resultaat was de single People need love dat uit komt in de zomer van 1972. Omdat nu ook de dames manifest te horen zijn, wordt besloten om de single uit te brengen onder de naam 'Björn en Benny, Agnetha & Frida'. Het liedje werd een bescheiden hit in Zweden, maar in Amerika bereikt het ondanks een mank lopende distributie en nagenoeg onbestaande promotie door het bescheiden Playboy Records toch voor het eerst de officiële hitparades. Gesterkt door dit relatieve succes besluiten de vier om de ingeslagen weg verder te zetten. In september 1972 duiken ze in Stockholm opnieuw de studio in om de single 'Nina, pretty ballerina' op te nemen.


Wide Thumb


Clearart


FanartBanner


User Comments

No comments yet..


Status
Unlocked
Last Edit by zag
07th Jan 2022

Socials


Streaming


External Links