Album Title
Artist IconFaithless
Artist Icon The Dance
heart icon (2 users)
Last IconTransparent icon Next icon

Transparent Block
Cover NOT yet available in
Join Patreon for 4K upload/download access


Your Rating (Click a star below)

Star off iconStar off iconStar off iconStar off iconStar off iconStar off iconStar off iconStar off iconStar off iconStar off icon


Star IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar Icon offStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar IconStar Icon6:38
7:26
3:25
7:24
7:08
7:11
5:20
7:06
6:02
7:49
4:08

Data Complete
percentage bar 80%

Total Rating

Star Icon (3 users)

Back Cover
Transparent Block

CD Art
CDart Artwork

3D Case
Album 3D Case

3D Thumb
Album 3D Thumb

3D Flat
Album 3D Flat

3D Face
Album 3D Face

Spine Cover
Transparent Icon

First Released

Calendar Icon 2010

Genre

Genre Icon Electronic

Mood

Mood Icon Troubled

Style

Style Icon Electronic

Theme

Theme Icon ---

Tempo

Speed Icon Medium

Release Format

Release Format Icon Album

Record Label Release

Speed Icon

World Sales Figure

Sales Icon 0 copies

Album Description
Available in: Country Icon
A Faithless zenéje még azokat is magával ragadja, akik nem kifejezetten a stílus rajongói, legyen az kisiskolás, peronőr, polgármester, egyetemista vagy nyugdíjas professzor. A Maxi Jazz, Rollo és Sister Bliss által alapított londoni zenekar tizenöt éves fennállása alatt olyan sajátos, intelligens house slágereket gyártott, amelyek ugyanúgy alkalmasak egy önfeledt bulizásra, mint egy elmélyült meditációra. Népszerűségüket jól bizonyítja, hogy eddig megjelent hat albumuk mintegy tizenkét millió példányban fogyott el világszerte.

Salva Mea, Insomnia, God Is A DJ, We Came 1 – elég, ha ezeket az összes slágerlistát végigsöprő dalaikat említjük, amelyek magukkal ragadó lüktetésük mellett békét és szeretetet hirdetnek. Legutóbbi albumuk, a Dance első kislemeze, a Not Going Home szinte azonnal sláger lett, a legújabb maxit, a Tweek Your Nipple-t pedig szeptemberben dobták be a köztudatba, amelyen a Faithless család tagjaként számon tartott Dido-t is hallhatjuk. A csapat egy merész húzással leszerződött Anglia legnagyobb üzlethálózatával, a TESCO-val, és első számú internetes áruházával, az iTunes-szal, és ezeken keresztül terjeszették az albumot. Emellett novemberben megjelentettek egy dupla CD-t The Dance Never Ends címmel, amelyen olyan nevek készítettek remixeket a Dance album dalaira, mint Eric Prydz, Tiesto, ATFC, The Temper Trap, Mark Knight és Calida.

A Dance dalai ismét sokatmondóak, és elgondolkodtatóak. Megromlott kapcsolatokról, a bennünk rejlő erőről szólnak, és arról, hogyan álljunk talpra a legreménytelenebb helyzetben is. Az első és a második kislemez végre visszarepít minket a '90-es évekbe, a klasszikus Faithless hangzásba. A többi mai tánczene electroval, de kemény trance dal is hallható rajta, csakúgy mint dance-pop, sőt még egy reggae is!
- Minden hatással lehet ránk, akár egy újsághír vagy egy beszélgetés egy baráttal – mondta Sister Bliss. - A Dance főleg az emberi kapcsolatokról szól, arról a táncról, amit a gondolatainkban lejtünk az angyalainkkal és démonainkkal. Zeneileg visszatértünk a dance zenéhez az előző albummal ellentétben, amikor éppen várandós voltam a fiammal, és nem voltam túl diszkós hangulatban. Az sokkal inkább egy csendes, elgondolkodtató anyag volt, de tudjuk, hogy az emberek táncolni szeretnek, ezért ezúttal sokkal inkább a rajongóinknak akartunk kedvezni! Egészen másképpen látom a világot, mióta édesanya vagyok, de a szenvedélyem nem múlt el! –

A Faithless élő fellépéseiken tudja még jobban magával ragadni a rajongókat. Tizenöt éve töretlenül teltházas koncerteket ad mindenhol a világon, nálunk is számtalanszor felléptek a Sziget-Fesztiválon. Maxi Jazz buddhista hitű rapper prédikátorként áll a színpadon, miközben Sister Bliss, lánykori nevén Ayalah Bentovin DJ-remixerként és szintetizátorait hatalmában tartó dominaként fokozza az őrületet, miközben a zenét előállító programozó-producer Rollo Armstrong diszkréten, de annál hatásosabban vesz részt a produkcióban.

A Faithless első kislemeze a Salva Mea volt 1995-ben, amikor Bliss maga szerezte és „állította elő” a zenéjüket a szintetizátorain és egyéb stúdió berendezésein. Szakavatottan nyúlt a dalokhoz, hiszen több hangszeren is játszik, többek között zongorán, hegedűn és szaxofonon. A női énekes sok dalukban Pauline Taylor volt. Amellett, hogy töretlenül együtt alkotnak a Faithless zászlaja alatt, mindegyikőjük külön utakon is jár. Sister Bliss például elismert DJ-ként is turnézik, és másoknak is készít remixeket. Láthattuk őt például Paul Oakenfold "Weekend" című klipjében. Maxi Jazz egy kalózrádiónak dolgozott eleinte, és még a Faithless előtt készített egy saját albumot. A Faithless másik alapító tagjával, Jamie Cotto-val is volt egy közös produkciója, amelyben Robin Williams is részt vett egy dal erejéig. Rollo pedig a Cheeky Records alapítója, és mint ilyen, számtalan album producere, többek között a húga, Dido albumai is az ő nevéhez fűződnek.
wiki icon

Album Review
On Saul Williams’ eponymous album of 2004, the New York poet-cum-rapper talks of the stagnation of MC skills: “we should not have encouraged them to use cordless microphones, for they have walked too far from the source and are emitting a lesser frequency”. The same can be said of Faithless, who’ve released records to ever-quieter choruses of appreciation since their debut, 1996’s Reverence. If they put out another collection of house-hued electro-pop but nobody’s around to hear it, have they released anything at all?
The Dance ”“ album proper number six ”“ isn’t exactly forward in announcing its arrival, with physical copies available only through Tesco (other shops are available, though this won’t be in them) for the time being, and digital sales exclusive to iTunes (likewise). From a cynical perspective, limiting outlets can be read one of two ways: the band has made two great deals to tide them over ‘til the fantastic fees of festival season, or they’re worried about standing out amongst contemporary dance artists, hopeful instead of spontaneous point-of-sale purchases.
Sadly, it seems (sounds) that the latter reasoning was behind this commercial move taken by Rollo, Sister Bliss and Maxi Jazz ”“ or, more likely, their management, keen to guard against in-store comparisons with more innovative artists vying for the same coinage. Though never revolutionary of design, Faithless’ best material has nonetheless stood the test of time, placing them beside fellow 90s hit-makers Underworld and The Chemical Brothers as well-weathered perennials of the UK dance scene. Unlike said acts, though, Faithless have been unable to significantly expand their palette, excursions beyond a tested dynamic resulting in critical indifference. Reviews of their comparatively downbeat set of 2004, No Roots, weren’t exactly ecstatic, and 2006’s To All New Arrivals fared little better.
So it’s unsurprising that The Dance largely plays to expectations, limited though they are through experience. Diversions from mid-paced fare that fades too easily into the background are rare, but appreciated: Comin Round sounds like Yeasayer given a make-over by Hot Chip, Crazy Bal’Heads dubs itself into a delightful spin, and Flyin Hi’s gentle washes of sound are chill-out perfection. Dido’s turn on Feelin Good is also a highlight, the vocalist sounding better than ever. But too many token gestures ensure any lasting impression is extremely brief. Should they plan another long-player, Faithless would do well to return to their own source in search of the spark that first fired their career into life.
wiki icon

User Comments

No comments yet...

Status
Locked icon unlocked

Rank:

External Links
MusicBrainz Large icontransparent block Amazon Large icontransparent block Metacritic Large Icon