Artist Name
Melanie
web link web link web link web link web link web link
heart icon off (0 users)
artist logo

Members
members icon 1 Female

Origin
flag ---

Genre
---

Style
---

Mood
---

Born

born icon 1947

Active
calendar icon 1947 to dead icon 2024

Cutout
transparent

Alternate Name
Melanie Safka

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Melanie - Brand New Key
4 users heart off Melanie - Brand New Key
4 users heart off Melanie - Brand New Key
4 users heart off Melanie - Brand New Key
4 users heart off Melanie - Ruby Tuesday


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon
Melanie Safka-Schekeryk, bekend als Melanie (Astoria, 3 februari 1947) is een Amerikaans singer-songwriter, bekend van onder andere Look what they´ve done to my song, ma, Lay Down, Ruby Tuesday en Beautiful People.
Melanie Safka werd geboren in Astoria, een wijk in Queens in New York, als dochter van Fred en Polly Safka-Altamare. Op vijfjarige leeftijd maakte ze haar eerste plaatje, het in de stijl van Shirley Temple gezongen Give A Little Kiss.
Na de high school trad ze met haar gitaar op in 'coffeehouses' in Greenwich Village. Overdag ging ze naar de 'American School of Drama'. Bij een auditie voor een toneelstuk liep ze de verkeerde deur in, waardoor ze op de jonge producer Peter Schekeryk stuitte, die haar vroeg wat te zingen. Hij was zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij haar prompt een contract aanbood. In 1968 trouwde ze met hem. Ze kregen samen drie kinderen: Leilah, Jeordie en Beau-Jarred, die alle drie later ook muzikanten werden.
Gilbert Bécaud haalde Melanie naar Parijs, waar ze tussen de kamelen en revuedanseressen in L'Olympia optrad. Ze zou hier een nummer over schrijven: Tuning my guitar. Daarna trad ze in Nederland op bij Singing Europe en had ze haar eerste successen. Dezelfde zomer speelde ze op het Woodstock-festival (1969) waar het publiek kaarsen aanstak tijdens haar optreden. Het was de eerste keer dat dit gebeurde. Uiteindelijk werd dit gebruik verboden door de brandweer. Lay Down / Candles in the Rain werd in Nederland een zomerhit. Look What They've Done To My Song, Ma is een ander bekend nummer.
Melanie was niet de enige die profiteerde van haar muziek. De Britse groep The Wurzels nam in 1976 een parodie op van Melanies nummer Brand New Key, waarbij ze haar melodie behielden. Dat behaalde onder de titel The Combine Harvester de eerste plaats in de UK Singles Chart.
Melanie maakt sindsdien jaarlijks een plaat of cd. De laatste jaren wordt ze door haar zoon, Beau 'Virtuoso' Jarred Schekeryk, begeleid op gitaar.
In juli 2004 kwam bij CNR haar cd Paled by Dimmer Light uit. Ze heeft een trouwe schare aanhangers in alle leeftijdsgroepen. Ze wordt al jaren beschouwd als een belangrijke vrouwelijke singer-songwriter.
In 2005 werd haar lp Photograph, door velen beschouwd als haar meesterwerk, opnieuw uitgebracht als Double Exposure, met een bonus-cd van niet eerder uitgebrachte nummers.
In 2010 kwam de laatste door haar man Peter Schekeryk geproduceerde CD Ever Since You Never Heard of Me uit. In oktober 2010 overleed Schekeryk plotseling.
In 2012 werd een musical geschreven over Melanies leven met haar man, onder de naam Melanie and the Record Man.[1] Deze musical werd een aantal weken opgevoerd in Rochester in New York, steevast voor uitverkochte zalen.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
transparent

Fanart

transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Axel1105
25th Jan 2024

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon