Artist Name
Pál Utcai Fiúk

heart icon (1 users)
artist logo

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 50%

Members
5

Origin
flag Szigetszentmiklós, Magyarország

Genre
genre icon Alternative Rock

Style
---

Mood
---

Born

born icon 1983

Active
calendar icon 1983 to Present...

Cutout
transparent

Alternate Name
P.U.F.

heart icon Most Loved Tracks
3 users heart off Pál Utcai Fiúk - Legelő
3 users heart off Pál Utcai Fiúk - Lecsónak jó lesz
3 users heart off Pál Utcai Fiúk - Tréfa
3 users heart off Pál Utcai Fiúk - Angyal
3 users heart off Pál Utcai Fiúk - Bilincs


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Az 1983-ban alakult zenekar egy szigetszentmiklósi garázssorról indult. A lakótelepi suhancok - Leskovics Gábor (ének, gitár), Vereckei Csaba (ének), Plausin György (gitár), Zelenák Tibor (dob) és Turjánszki György (basszusgitár) - úgy döntöttek, hogy nem kukaborogatással múlatják fiatal éveiket a betonrengetegben, hanem zenekart alapítanak. Egy-két akkordot már ismertek, úgyhogy csak le kellett osztani a szerepeket: ki lesz a dobos, ki a basszusgitáros és ki fog énekelni. Aztán találtak egy garázst próbahelynek, és mikor Zelenák Tibor 500 forintért megvette első dobszerkóját, már egészen biztosak voltak benne, hogy ez a zenekar valóban zenekar lesz egyszer.
1984-ben megérkeztek a lányok a csapatba: Rács Erika és Potondi Anikó személyében. Kiegészültek Bárány Tamás gitárossal, mert a kezdeti lelkesedés nem tartott ki minden tagnál. Vereckei és Plausin hamar kimaradtak a közös zenélésből.
1985-ben már túl volt a csapat az első koncerteken. Ekkor még az volt a koncepció, hogy minden bulira más nevet találtak ki, így volt, hogy "Szabadidő Központ", "Csak Ma", vagy éppen a rejtélyes "WKPT" néven léptek föl. Egy alkalommal a "Pál Utcai Fiúk" is sorra került, amely végül - egy váratlan koncertmeghívás miatt, amire már nem volt idejük új nevet kitalálni - meg is maradt.
A '85-'87-es időszak igen meghatározó volt a zenekar életében. 1985-re elkészült az első, 1987-re pedig a második Demo, amit csak saját maguknak, illetve a barátaiknak vettek fel, de rövid idő alatt, agyonmásolt kazetták formájában elterjedt az egész országban, és így lassacskán a Pál Utcai Fiúk igen jelentős rajongótáborra tett szert. Egyre több meghívást kaptak az ország különböző területéről. A közönség énekelte a dalokat, a rajongók kívülről fújták a szövegeket, pedig lemezmegjelenésről ekkor még szó sem volt. Ebben az időszakban egyébként Eőry Tamás szaxofonos ('85-'92, 2004 óta újra vendégzenész), Majoros Éva billentyűs ('85-'90) csatlakozott a zenekarhoz, akik játékukkal színesítették és finomították a korai egyszerű és karcos számokat. A baráti társaságból alakult bulizenekarnak tehát döntenie kellett, hogy komolyan és profi módon foglalkozik-e ezután a zenéléssel. Ez a "profivá" válás azonban nem rontotta meg a zenekaron belüli barátságot, a Pál Utcai Fiúk továbbra is egy baráti közösség maradt, amelyik együtt zenélve érezte jól magát.
1987-ben Papp Ernővel bővült a zenekar, egyre többet koncerteztek, 1988-ban pedig nézőszám-rekordot döntöttek a kultikus Fekete Lyukban. A PUF egyre nagyobb biztonsággal mozgott a színpadon, megismerkedtek más zenekarokkal, barátságok születtek (pl. az éppen ekkor megalakuló Kispál és a borzzal, akikkel egymásnak szerveztek közös koncerteket). A rendszerváltás idejére, már jelentős rajongótáborral rendelkeztek az egész országban és a monopóliumát elveszítő Magyar Hanglemezgyár után gomba módra szaporodó kiadók sorra keresték meg őket lemezszerződésekkel. 1990-ben végre megjelent az első lemez "Ha jön az álom..." címmel az akkor még létező Proton kiadó gondozásában. Bördén Szabolcs billentyűs ('90-'95) és Gyenes Béla szaxofonos ('92-'93) ezekben az időkben találkozott a zenekarral. Ezután évente jelent meg új album, ami nem is csoda, hiszen az előző 7 évben csak gyűltek és gyűltek a dalok: 1991 – "A Bál" (EMI), 1992 – "A Nagy Rohanás" (EMI), 1993 – "Szerelemharc" (EMI).
1993-ra a Pál Utcai Fiúk igen népszerű és - kvázi - sztárzenekarrá vált. 1993 sűrű év volt: "Szerelemharc" című albumukkal elnyerték a MAHASZ Aranyzsiráf díját ("az év legsikeresebb magyar alternatív albuma" és "a legjobb lemezborító" kategóriájában), és ebben az évben két nagyszabású koncertet is adtak: a "Nagy rohanás" lemezbemutatót a Körcsarnokban, valamint a 10 éves jubileumot ünneplő sportcsarnokbeli koncertet (amely egyben a "Szerelemharc" bemutatója is volt), ahol rengeteg vendégzenész is fellépett (többek között a Kispál és a Borz zenekar). Ezt a koncertet rögzítették, a koncertlemez 1994-ben "Szajhák és Partizánok" címmel jelent meg az EMI kiadónál. Ez egy kicsit kritikus időszak volt a zenekar számára. Túl sok lett a népszerűségből, az ezzel járó felelősségből és munkából. A Pál Utcai Fiúk nem akarta felvállalni azt a sztárzenekari státuszt, amit a kiadó és a menedzsment elvárt tőle, úgyhogy jó pár éves csönd következett. 1997-ben ugyan megjelent egy válogatás lemez "Best of PUF" (EMI) címmel - a korongon addig még meg nem jelent demo-felvételekkel -, de új dalok nem születtek. A zenekar visszavett a tempóból, már ami a nagyszínpados sztárságot illeti, de közel sem következett be a nagy lelassulás...
A PUF visszatért a klubok világába, továbbra is évi 100 koncertet adtak, és rengeteget utaztak. 1995-ben részt vettek a debreceni Tankcsapdával és a pécsi Kispál és a Borzzal közösen szervezett legendás Hazudós Zenekarok Koncertturnén. 1995-1996-ban családi örömök és tagcserék tették mozgalmassá a hétköznapokat. Időlegesen Pfeiler Ferenc ült a dobok mögé a kilépő Zelenák helyett, és Tóth Henrik kezébe került a gitár az ugyancsak távozó Papp Ernő után, egy időre Dióssy D. Ákos is színesítette a csapatot billentyűjátékával. 1997-ben Molnár Balázs szólógitáros, 1998-ban pedig Farkas Zoltán dobos csatlakozott a zenekarhoz.
A PUF az ekkor végre kicsit stabilabb környezetben, újra alkotni kezdett, és munkához látott. 2000 tavaszán - hét hosszú év után - végre újra stúdióba vonultak, hogy az ezredforduló egyik legfontosabb magyar lemezét felvegyék. Mindkét új zenész friss lendületet hozott a csapatba, amely a modernebb hangzásvilágban és az új technikai megoldásokban is érződik. Az "Egyszer majd..." című maxi 2000 nyarán, a "Ha jön az élet..." című album pedig 2000 őszén jelent meg az 1G Records gondozásában.
A nagy lendület, amibe a zenekar az ezredfordulón került, alábbhagyott, miután lecsengett a lemez megjelenésének híre (ami egyébként is méltatlanul kicsi volt). 2003-ban még összehoztak egy teltházas 20 éves jubileumi koncertet a Petőfi Csarnokban, de ekkor már tudni lehetett, hogy szünet következik a zenekar életében. Ebben az igen érzékeny és lefelé stagnáló időszakban, 2004-ben - a 20 éves jubileumi koncert dvd és cd mellett, melyek a "Közönséges" címet viselik - jelent meg az "Álomhatár" című PUF könyv, amely a már 21 éves zenekar történetét tárja fel. Ez a könyv több mint zenekar-történeti írás. A legtöbb egykori és jelenlegi zenekari tag megszólal a lapokon, életre hívva egy igaz, lakótelepi, garázsillatú és reflektorfényes történetet, ami jóval többről szól, mint egy zenekarról: barátságokról, sorsokról és szerelemről. Az interjúregényben ugyanúgy napfényre kerülnek a belső konfliktusok és kulisszatitkok, mint a szép és feledhetetlen emlékek. Talán éppen ezért, vagy az egy éves koncertnélküli szünetnek köszönhetően, a zenekar egy év elteltével újra keresni kezdte a közös utat, és 2005-ben ismét turnéra indult. Ebben az évben megjelent az egykor legendás demok gyűjteményének remasterolt változata cd-n "Demo 1985-1989" címmel.
Az ezt követő időszak újra felszabadultan telt, a zenekar ismét sokat koncertezett, a közönség még mindig a régi maradt, és a hirtelen jött új energiákkal a PUF ismét dalokat kezdett írni. Lassan de biztosan gyűltek az ötletek, mígnem 2007 végén végre megkezdődtek a következő lemezfelvétel előkészületei. 2008 elejétől új basszusgitáros került a csapatba a Hiperkarma zenekarból ismert Varga Laca személyében, aki - a zenekarral együtt - hihetetlen lelkesedéssel és örömmel vetette bele magát az új lemez munkálataiba. Ez év februárjában egy teljesen megfiatalodott és lendületes banda vonult be a stúdióba, hogy 8 év után az 1G Records gondozásában rögzítse soron következő albumát, amely - a lemez egyik leghúzósabb száma után, illetve a sok állatos dalcím miatt - a "Legelő" címet kapta.

A 25. évét ünneplő Pál Utcai Fiúk zenekar 2008. október 10-én a Petőfi Csarnokban tartotta jubileumi koncertjét, amely a 2008. április 28-án megjelenő "Legelő" című lemez bemutató koncertje is volt egyben. A Legelő című lemezt a szakma az aktuális Fonogram díjra is jelölte.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Szurgent
23rd Jun 2015

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon