Artist Name
Van Dik Hout
web link web link web link
heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Members
members icon 5 Male

Origin
flag Haarlem, NL

Genre
genre icon Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1989

Active
calendar icon 1989 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
No loved tracks found...

youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Van Dik Hout is in 1985 ontstaan op de scholengemeenschap Nieuwediep in Den Helder, waar schoolvrienden Martin Buitenhuis, Dave Rensmaag, Sandro Assorgia en Benjamin Kribben een band oprichtten die onder wisselende namen opereerde. Louis de Wit, die in een andere Helderse band speelde, wordt in 1989 naar de band gehaald. Het repertoire bestaat aanvankelijk uit covers van de Rolling Stones, The Eagles en een reeks toen populaire nummers. Rond 1990 schakelt de band over van Engelstalige naar Nederlandstalige muziek en neemt de naam Van Dik Hout aan, daarbij worden de eerste eigen composities uitgeprobeerd bij live optredens. De bandleden waaieren vanwege studies over Nederland uit maar blijven regelmatig bijeenkomen voor repetities om zo rond 1992 eerst Haarlem en later Amsterdam als uitvalsbasis te nemen.

De nationale doorbraak van Van Dik Hout komt in mei 1994 als de single Stil in mij een hit wordt. In de periode 2002-2005 zou dit nummer in verschillende peilingen van 3FM-luisteraars tot beste Nederlandstalige single aller tijden worden gekozen. Het titelloze album Van Dik Hout, met naast Stil in mij o.a. de hits Alles of niets, Meer dan een ander en 's Nachts in mijn dromen, verkoopt in korte tijd meer dan 100.000 exemplaren en verkreeg daarmee de platina status.

De jaren erop scoort de groep verschillende grote hits in Nederland. Meer succesvolle albums grotendeels geschreven door het tandem Assorgia/Buitenhuis zouden volgen. Ook wordt opgetreden op grote festivals, zoals het bevrijdingsfestival in Haarlem (1994), Pinkpop (1995, 1998), Noorderslag (1996), Lowlands (1996), Parkpop (1996). Het optreden op Lowlands leidt tot uitzinnige taferelen, Van Dik Hout verrast pers en publiek door met "mystery guest" Herman Brood een aantal nummers te spelen waaronder het later als single uitgebrachte Pijn. Van Dik Hout manifesteert zich meer en meer als een indrukwekkende liveact waarbij vele festivals en evenementen als hoofdact worden aangedaan. Zo zet Van Dik Hout bij het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Maxima in 2002 de hele Amsterdam Arena op zijn kop.

In 1999 neemt Van Dik Hout samen met Acda en de Munnik het nummer Mijn Houten Hart op, die in de top 5 van de hitlijsten belandt. De gelegenheidsband De Poema's wordt in 2001 nieuw leven ingeblazen met de nummer 1 hit Zij maakt het verschil. Bijzonder aan deze samenwerking is dat het schrijven van liedjes ook onderdeel van de kruisbestuiving is. In 2003 geven de Poema's bij wijze van "afscheid" vier uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

Na meer dan 10 jaar toeren en 7 albums neemt Van Dik Hout in 2005 een sabbatical om nieuwe inspiratie op te doen voor een nieuw album. Begin 2007 komt de band met het album Alles waar ik nooit aan begon. Naast grote shows toert Van Dik Hout langs de Nederlandse theaters wat resulteert in het album Live in het Luxor theater (2008).

In mei 2009 word een hit gescoord met Tot jij mijn liefde voelt, een vertaling door Huub van der Lubbe van Dylans Make you feel my love. Dit nummer verschijnt ook op het in 2011 uitgebrachte album Leef! die een nieuwe periode inluidt. De band promoot het album met een uitgebreide clubtour.
2012 is het jaar van een paar solo-releases, drummer Louis de Wit brengt met Bevel Emboss als gitarist een instrumentaal album "Celluloid" uit waarmee hij de National Public Radio van de Verenigde Staten haalt. Benjamin Kribben brengt een cd "Ogen Open" uit.

In 2014 is het dan 20 jaar geleden dat Stil in mij uitkwam, Van Dik Hout toert door Nederland met een 20 jaar-jubileumtour en presenteert een nieuw album "Alles wat naar boven drijft" in Paradiso. Op dit in Berlijn opgenomen album doen Paul de Munnik, Thomas Acda, Daniel Lohues, Ellen ten Damme en JB Meyers mee.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by mais1976
08th Jun 2014

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon