Artist Name
Steve Morse
web link web link
heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
members icon 1 Male

Origin
flag ---

Genre
genre icon Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1954

Active
calendar icon 1954 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Steve Morse - Tumeni Notes


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Steve J. Morse (Hamilton (Ohio), 28 juli 1954) is een Amerikaanse componist en gitarist. Hij beheerst veel muziekstijlen; van Jazz, Rock, Country tot Klassieke muziek en heeft vijf Grammy Award nominaties voor zijn spel en muziek gekregen. Hij speelt in bands als Dixie Dregs, Steve Morse Band en, sinds 1994, Deep Purple en maakte daarnaast ook ruim twee jaar deel uit van Kansas. Tevens is hij gedurende zijn muzikale carrière actief op het gebied van muziekonderricht. In 1987 heeft hij genoeg van de muziekindustrie en werkt hij een jaar als fulltime piloot bij een regionale luchtvaartmaatschappij. Een korte sessie met Lynyrd Skynyrd brengt hem weer terug in de muziekwereld.

Morse is de zoon van een geestelijke, zijn vader, en een klassiek geschoolde pianiste, zijn moeder. Hij groeit op in Ohio en verhuist naar Georgia via Tennessee en Michigan. Daar speelt hij in zijn eerste band, The Plague, met zijn broer Dave. De verhuizing naar Georgia is een bepalende factor in de muzikale ontwikkeling van Steve Morse.

Als hij op de Richmond Academy in Augusta zit, ontmoet hij de toekomstige bassist van zijn latere band de Dixie Dregs, Andy West. Aan het eind van de 60-er jaren wordt de Dixie Grit opgericht, bestaande uit Morse en West op gitaar en bas, Johnny Carr op toetsen, Frank Brittingham zang/gitaar en Steves oudere broer op drums. Het repertoire van de band bevat onder andere covers van Led Zeppelin en de Cream.

Morses commentaar op zijn muzikale vorming in Augusta en deze specifieke periode van zijn muzikale loopbaan: "Met de Dixie Grit bestond in die stad een liefde/haat verhouding. Mensen, die ons hoorden in het koffiehuis The Glass Onion, hielden van de band. Zij die er kwamen om te dansen vonden ons verschrikkelijk. In die tijd kon men onze zelfgeschreven songs en de covers van Led Zeppelin op dansfeesten niet appreciëren. Toch werden we voor diverse optredens gevraagd, zelfs als opening bij lokale muziekfestivals. De jongens in de band waren behoorlijk getalenteerd en we hadden best een goeie band, maar uiteindelijk werd de band ontbonden. Andy en ik gingen door met het maken van instrumentale muziek voor diegene die de Dixie Grit band goed vonden. Dus, vanaf het moment dat we de enig overgeblevenen van de band waren, noemden we ons de Dixie Dregs (dreg betekent "residu"). Ons eerste optreden als de Dregs was in 1971 of 1972, niet dat ik dat opgetekend heb, maar zie het als repliek op mijn eigen vorming".

De geschiedenis van de Dixie Grit was van tamelijk korte duur, omdat Morse, van school gestuurd omdat hij zijn haar niet wilde laten knippen, besluit te gaan studeren aan de University of Miami's School of Music, welk een goeie reputatie had bij bevriende muzikanten in Amerika.

Andy West dook later ook op op de Universiteit van Miami en een deel van hun muziekstudies was gewijd aan een onderzoeksproject genaamd "The Rock Ensemble II", waarin individuele deelnemers leerden om zich aan een samenwerkingsverband aan te passen. De band oefende en trad regelmatig in de school op en dat gebeurde niet onopgemerkt. Er was geen tekort aan fans op de campus. Een van hen is Rod Morgenstein, een drummer uit Long Island, New York, die zegt: "... er was een gozer die enorm opviel. Hij had lang blond haar en hij speelde op een Fender Telecaster met een Stratocaster hals en zijn geluid had de "twang". Hij veranderde continu van element, als ie soleerde, en zijn partijen klonken niet als de standaard bebop lijnen. De leraar bleef vragen of hij niet net zo als de voorbeelden kon klinken, maar hij deed wat hij zelf wilde en ik wist dat 'ie formidabel was." Morse vervolgt: "Gedurende die tijd zat ik in een traditioneel Jazz-lespogramma. Mijn primaire instrument was een klassieke gitaar en ik was eigenlijk rock and roller, southern style".

Op een dag had de drummer van de Rock Ensemble II zijn arm gebroken tijdens een ongeluk met surfen en Rod Morgenstein werd gevraagd om in te vallen, wat hij met plezier deed. In die tijd bestond de groep uit Morse op gitaar, West op basgitaar, Frank Josephs op toetsen en Bart Yarnald op drums (af en toe vervangen door Morgenstein). Ze slaagden in 1975 en Morse en West wachtten op Morgenstein, totdat hij zijn studie ook afgemaakt heeft. Eenmaal van school af was er geen reden meer om de naam Rock Ensemble II aan te houden en de Dixie Dregs werd de officiële naam van de groep. De band bestond van 1975 tot het moment dat de tourschema's de leden te veel werden. In 1983 werd The Dixie Dregs ontbonden. Echter eind jaren 80 werd de band herenigd. Tussen 1975 en 1994 brachten The Dixie Dregs in totaal acht studio albums en één EP uit.

Na The Dixie Dregs ging Steve Morse verder met een eigen band The Steve Morse Band en brengt over de periode 1983 - 2009 verschillende albums uit.

Tussentijds speelt Morse in Kansas en brengt twee studio albums uit: Power (1986) em In the Spirit of Things (1988).

Vanaf 1994 vervangt Steve Morse Ritchie Blackmore in Deep Purple, en blijft tot op heden bij de groep. Morse levert een belangrijke bijdrage aan de vijf studio albums die de band tussen 1944 en 2013 uitbrengt.

In 2003 speelt Morse samen Don Airey, Jimmy Barnes, Bob Daisley, Lee Kerslake in Living Loud. De band levert één album uit.

Tween andere projecten van Morse zijn de samenwerking met Sarah Spencer onder de naam Angelfire, en Flying Colors. De laatste is een zogenoemde supergroep bestaande uit: Dave LaRue, Casey McPherson, Neal Morse, Steve Morse en Mike Portnoy. In 2012 brengt Flying Colors haar eerste gelijknamige album uit.

In totaal brengt Steve Morse drie albums onder eigen naam uit: High Tension Wires (1989), Major Impacts (2000), and Major Impacts II (2004).


wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by RockMusic
10th May 2014

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon