Artist Name
Liesbeth List
web link
heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
members icon 1 Female

Origin
flag Bandoeng, Dutch East Indies

Genre
genre icon Pop

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1941

Active
calendar icon 1941 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
3 users heart off Liesbeth List - Pastorale
3 users heart off Liesbeth List - Pastorale
3 users heart off Liesbeth List - Laat me niet alleen
3 users heart off Liesbeth List - Brussel
3 users heart off Liesbeth List - Amsterdam


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Liesbeth List (Bandung, 12 december 1941) is een Nederlandse chansonnière en actrice.

Liesbeth List werd als Elisabeth Dorothea (Elly) Driessen geboren te Bandoeng, Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste jaren van haar leven bracht ze door in een jappenkamp. Nadat haar moeder korte tijd later zelfmoord had gepleegd, kwam ze na de oorlog met haar vader naar Nederland. Omdat haar stiefmoeder haar niet accepteerde, lieten haar vader en stiefmoeder haar op zevenjarige leeftijd achter na een vakantie op Vlieland bij het vuurtorenwachtersgezin List, dat haar adopteerde. In dit gezin heeft zij een gelukkige tijd gehad.

Als kind hield Liesbeth List zich al bezig met muziek, naast literatuur en kunst. Op achttienjarige leeftijd vertrok ze naar Amsterdam, nam zangles en verdiepte zich in de Franse chansons.

In 1962 trad ze voor het eerst op in televisieshows, onder meer in een televisieshow van Rob de Nijs. Hier leerde ze, dankzij Henk van der Meyden, Ramses Shaffy kennen, met wie ze jarenlang muzikaal zou optrekken. Van 1965 tot 1979 had ze een relatie met schrijver Cees Nooteboom. Kort daarna trouwde ze met Robert Braaksma, met wie ze een dochter heeft, de zangeres Elisah Braaksma (1982).

Het hoogtepunt in haar carrière bereikte List eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het duet Pastorale met Shaffy werd een grote hit en ook met haar versies van nummers van Jacques Brel oogstte ze succes. In de jaren daarna bracht ze verschillende albums en singles uit. Ze ontving onder meer een Edison (1971) en een Gouden Harp (1998).

In 1972 nam zij samen met Rod McKuen een Engelstalig dubbelalbum op, getiteld Two Against The Morning. List bracht later in de Verenigde Staten een tweetal albums uit via McKuens Stanyan Records, respectievelijk Solitude's my name (met een aantal door haar gezongen nummers van McKuen) en List sings Jacques Brel (met dezelfde nummers als op de Europese versie). Begin jaren zeventig werkte zij nog eenmaal samen met McKuen; zij brachten een A-face single uit met het nummer Baby it's cold outside.

In 1997 speelde ze voor een korte tijd in de musical Eindeloos, naast Coen van Vrijberghe de Coningh. Deze musical moest al snel stoppen door financiële problemen van het productiebureau. Aan het begin van de 21e eeuw begon List aan de jubileumtournee Shaffy Tot Piaf. Eind 2003 begon ze met Jos Brink aan de musical Het Hemelbed. Vanaf oktober 2008 was List opnieuw te zien in de musical rond Édith Piaf. Ze speelde hierin de oude Piaf.

Op 12 januari 2012 maakt List in een interview met de NOS bekend dat zij stopt met optreden. Haar jubileumtour 40 jaar Liesbeth is meteen haar afscheidstournee. List is moe van het iedere dag in de auto zitten, in de file staan en midden in de nacht thuiskomen. Zelf zegt ze hierover: Mijn privéleven is heilig voor mij. Af en toe wil ik helemaal niets hebben. Zo'n avond in je eentje voor de microfoon is heel erg intensief; op een gegeven ogenblik ben je moe.

Op 14 januari kreeg List na afloop van de voorstelling in Den Haag van producent Albert Verlinde een buste die Raphaël Hermans van haar maakte. De buste krijgt een vaste plek in de foyer van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Op 30 januari 2013 gaf zij haar allerlaatste voorstelling in de Stadsschouwburg in Tilburg.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by RockMusic
12th Apr 2014

Socials


Streaming
website icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon