Artist Name
Keith Emerson
web link web link web link
heart icon off (0 users)
artist logo

Members
members icon 1 Male

Origin
flag Todmorden, UK

Genre
genre icon Progressive Rock

Style
style icon Rock/Pop

Mood
---

Born

born icon 1944

Active
calendar icon 1944 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
3 users heart off Keith Emerson - Prelude to Candice


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon
Keith Emerson werd geboren in Todmorden, Lancashire, Engeland. Zijn vader, Noel Emerson, was jazzpianist en speelde accordeon in een Britse legerband. De muziek kreeg hij met de paplepel ingegoten; naar eigen zeggen maakte hij zijn eigen liedjes al op driejarige leeftijd. Na een verhuizing naar Worthing in Sussex kwam er een piano in huis, en al snel ontwikkelde Emerson zich tot een virtuoos. Al op 14-jarige leeftijd was hij een lokale piano-sensatie. Enige jaren later, na naar Londen verhuisd te zijn, ging hij spelen in de bands als "the V.I.P.'s" en "Gary Farr and the T-Bones".

In de tweede helft van de jaren '60 zette Emerson samen met bassist/zanger Lee Jackson, drummer Brian Davison en gitarist David O'List "The Nice" op. Eerst als begeleidingsband, later met eigen muziek, speelden ze een eigen combinatie van klassiek, blues, jazz en rock. Met deze band nam Emerson ook een aantal lp's op.

Emerson speelde tijdens optredens met name op het Hammondorgel, en in het begin van de jaren '70 was hij een van de eersten die de modulaire Moog-synthesizers in de rock-muziek gebruikte. Hij was met Emerson, Lake & Palmer de eerste die het instrument ook op tournee meenam, en het op het podium bespeelde. Emerson had een goede band met dr. Robert Moog, de maker van het instrument; wederzijds was er veel bewondering voor elkaars kunnen.

1970 was het einde voor "The Nice" en het begin van een nieuw initiatief. Greg Lake wilde vertrekken bij King Crimson, en eerdere contacten maakten dat ze samen een drummer zochten en vonden in Carl Palmer. "Emerson, Lake & Palmer" (ELP) was geboren en met hun debuut op het Isle of Wight Festival in 1970 gelijk een topper. De rockbewerking van Moesorgski's Schilderijententoonstelling, eindigend met kanongebulder, maakte een overweldigende indruk en hun naam was gevestigd.

Hierop volgden zo’n acht jaar van successen met ELP. Zes platina-albums, en de top-act op het California Jam festival in 1974 (met 500 000 man het grootste concert). Keerpunt echter was in 1977 het optreden met een groot orkest voor een uitvoering van Emersons Piano Concerto No.1. Het uitvoeren van een dergelijk project was te veel, organisatorisch, maar vooral financieel. Na het debacle moesten ze weer als drietal op tournee, om hun saldo bij te werken. Nog twee albums werden gemaakt, die niet gelden als topwerken uit hun repertoire, en in 1978 gingen ze uit elkaar; de vonk die in 1970 het vuur maakte waaruit ELP ontstond was gedoofd.

Ieder van de leden ging zelf aan het werk: Keith Emerson maakte zijn eerste solo-album, dat in 1980 uitkwam: "Honky". Een tweede album dat hij uitbracht omvatte een serie van eigen interpretaties van klassieke kerstliederen: "The Christmas Album".

Emerson heeft zich in de jaren na het uiteenvallen van ELP ook veel beziggehouden met het maken van muziek voor films en tv.

In 1985 zocht Emerson opnieuw de samenwerking met Greg Lake. Carl Palmer had op dat ogenblik andere bezigheden en werd vervangen door Cozy Powell. Met z’n drieën traden ze een tijd lang op en maakten ze één album, waarna de samenwerking stopte. Bij een volgend project samen met Carl Palmer ontbrak Greg Lake dan weer. Zijn plaats als zanger en bassist werd ingenomen door Robert Berry. Onder de naam "3" maakten ze één album.

In 1992 herenigde het drietal zich voor een nieuw album: "Black Moon". In de jaren erna gingen ze met z’n drieën verder, totdat er in 1998 ruzie ontstond over het produceren van het op dat ogenblik laatste album, met als gevolg dat ELP opnieuw uiteen viel. In de tussentijd zijn dan wel nog een aantal albums verschenen: "Live at the Royal Albert Hall" in 1993, "In the Hot Seat" in 1994 en "Then And Now" in 1998.

In het nieuwe millennium is Emerson met twee projecten gestart. Aan de ene kant heeft hij een band opgericht die hem op zijn solo-tour moet ondersteunen, de "Keith Emerson Band", en aan de andere kant is ook "The Nice" weer bij elkaar gekomen voor een tournee door Engeland, met een nieuw (live-)album.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart
transparent icon
transparent icontransparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by RockMusic
20th Oct 2013

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon