Artist Name
Caro Emerald
web link web link web link web link web link web link
heart icon off (0 users)
artist logo

Members
members icon 1 Female

Origin
flag Amsterdam, Netherlands

Genre
genre icon Jazz

Style
style icon Rock/Pop

Mood
mood icon Good Natured

Born

born icon 1981

Active
calendar icon 1981 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
5 users heart off Caro Emerald - Back It Up
5 users heart off Caro Emerald - A Night Like This
5 users heart off Caro Emerald - Just One Dance
5 users heart off Caro Emerald - Stuck
5 users heart off Caro Emerald - That Man


youtube icon Music Video Links
youtube thumb
Paris



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon
Caroline Esmeralda van der Leeuw (Amsterdam, 26 april 1981) is een Nederlandse zangeres, beter bekend onder haar artiestennaam Caro Emerald. Ze kreeg bekendheid met haar debuutsingle Back it up, die op 6 juli 2009 uitkwam. In januari 2011 kreeg zij de Popprijs van 2010 uitgereikt.

Caroline van der Leeuw studeerde in 2005 af in de vakken jazz-zang aan het conservatorium in Amsterdam.

Van der Leeuw zong voor haar solocarrière in de Amsterdamse closeharmonygroep Les Elles en zong ook in de Philharmonic Funk Foundation, een 44 man sterk funkorkest. Daarnaast deed ze regelmatig de achtergrondzang bij het Kinderen voor Kinderen-songfestival. Van der Leeuw kreeg op de middelbare school van haar 12-18e jaar zangles van Jim Gilloffo te Amsterdam. Zelf gaf zij zangles aan de zangschool van Babette Labeij (bekend als vocal coach bij Popstars, Idols, X-Factor en The voice of Holland).

Van der Leeuw verwierf onder haar artiestennaam Caro Emerald bekendheid door de single Back It Up. Het nummer werd oorspronkelijk door drie Nederlandse producers en songwriter Vince Degiorgio (o.a. *NSYNC, Atomic Kitten, Aloha from Hell) geschreven voor een Japanse popact. Van der Leeuw werd benaderd voor het inzingen van de demo. Toen het niet lukte het nummer te verkopen, voegde Van der Leeuw het nummer toe aan het eigen repertoire. Het liedje bleef onbekend tot Van der Leeuw in 2008 het nummer live zong op de lokale Amsterdamse tv-zender AT5 onder de artiestennaam Caro. Hierna pakte Arrow Jazz FM het nummer op, zodat ze ook buiten Amsterdam bekend werd.

Back It Up werd op 6 juli 2009 uitgebracht door Grandmono Records, het label dat producers David Schreurs en Jan van Wieringen met Caro speciaal oprichtten om hun muziek uit te brengen. Haar artiestennaam Caro werd tegelijkertijd veranderd in Caro Emerald. Ook is een Kraak & Smaak-remix uitgebracht. De plaat was 3FM Megahit in week 32. Ook werd ze benoemd tot serious talent door 3FM voor het nummer Back It Up. In april 2010 werd bekend dat Back It Up in 2009 de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM is geweest. Ze kreeg hiervoor de Schaal van Rigter uitgereikt.

In november 2008 schreven Degiorgio en Schreurs in Toronto zeven nieuwe liedjes voor het album. Tijdens deze schrijfsessie lieten zij zich sterk inspireren door films uit de jaren 50, waardoor een duidelijk concept voor het album ontstond. Eind januari 2009 reisde Degiorgio af naar Amsterdam om de rest van de liedjes te schrijven met Schreurs en Van der Leeuw.[2] Op 16 oktober 2009 werd bekend dat Martini haar tweede single, A Night like This, afkomstig van het album, had gekozen voor een nieuwe online reclamecampagne.

Op 29 januari 2010 kwam haar album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor uit. Dit kwam binnen op de eerste plaats in de Nederlandse Album Top 100[3]. Toen het album acht weken onafgebroken op de eerste plaats stond, meldde GfK Dutch Charts in een persbericht dat nooit eerder een nationale artiest deze positie zo lang had vastgehouden met een debuutalbum. Dat bleek echter incorrect, daar het record tien weken was en op naam van Krezip stond. Later brak Van der Leeuw dit record wel.

Toen het album in de lijst van 22 mei 2010 voor de 15e week op nummer 1 stond, werd het record voor een internationaal debuutalbum verbroken. Dit record was 14 weken en stond op naam van Tracy Chapman (1988). Op 20 augustus 2010 stond het album 27 weken op nummer 1.

Na acht weken op 1 gestaan te hebben, ontving de zangeres op 2 april een platina plaat (50.000 verkopen) voor het album tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman.

Uiteindelijk bleef het album 30 weken onafgebroken op de eerste plaats staan, waarmee het record van Strauß & Co van André Rieu, dat op 19 weken stond, werd verbroken.

Op 15 mei 2010 werd de single That Man uitgebracht. Deze single werd een minder groot succes dan de voorgaande; de hoogste plek in de Single Top 100 was #29. Op 15 oktober 2010 volgde de single Stuck.

Op 3 december 2010 ontving Caro Emerald in De Wereld Draait Door een onderscheiding voor de verkoop van 200.000 exemplaren van haar debuutalbum. In december 2011 ontving Caro Emerald haar zesde platina plaat voor haar album. De muziek van het album is regelmatig te horen in trailers, reclame en in films.

In het Verenigd Koninkrijk bereikte het album de 4e plaats en bleef het 8 weken in de top 10. Het kreeg de platinum status, met meer dan 360.000 verkochte exemplaren. Op 14 april keerde Deleted Scenes From The Cutting Room Floor terug in de Britse album top 20, na een liveconcert voor BBC Radio 2 en het vele afspelen van Tangled Up op diezelfde zender. In de 67e week steeg Caro naar 12 en de week daarna zelfs naar 11.

Ook in andere delen van Europa werd het album een succes: in Duitsland kregen het album en A Night Like This beide platinum (280.000+ en 340.000+ verkocht), in Polen werd het 6 x platinum, in Italië werd Back It Up goud en in Oostenrijk werd A Night Like This nummer 1. Het album is in totaal 1.200.000 keer verkocht en is in april 2012 opgenomen in de Klassieke Albums van Nederland.

Begin 2011 werd een poliep op een van haar stembanden gevonden die operatief verwijderd moest worden. Hierdoor moesten geplande optredens bij onder andere De vrienden van Amstel LIVE worden afgezegd en werd de lancering van de single A Night Like This in het buitenland uitgesteld. Het eerste optreden dat ze na haar stemproblemen gaf was Campuspop bij de UT in Enschede op 10 juni 2011.

Caro Emerald heeft in maart 2012 verschillende optredens gegeven in de Britse steden Birmingham, Londen, Glasgow en Manchester.

Caro’s tweede album, genaamd ‘The Shocking Miss Emerald’, is op vrijdag 3 mei 2013 uitgebracht in Nederland en behaalde meteen de eerste positie in de Album Top 100. De eerste single van het album genaamd 'Tangled Up' verscheen 18 februari en kwam binnen op nummer 71 in de Single Top 100. De volgende week stond de single al op nummer 6, de hoogst behaalde positie. In het Verenigd Koninkrijk kwam 'The Shocking Miss Emerald' op nummer 1 binnen in de UK Albums Chart en behaalde 'Tangled Up' de 11e plaats op de nationale Airplay lijst.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Axel1105
13th Apr 2022

Socials
social icon transparent iconsocial icon transparent iconsocial icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon