Artist Name
Marvin Gaye
web link web link web link web link
heart icon (2 users)
artist logo

Members
members icon 1 Male

Origin
flag Washington, D.C., USA

Genre
genre icon Soul

Style
style icon Urban/R&B

Mood
mood icon Happy

Born

born icon 1939

Active
calendar icon 1961 to dead icon 1984

Cutout
artist cutout

Current Record Label

artist logo


heart icon Most Loved Tracks
5 users heart off Marvin Gaye - I Heard It Through the Grapevine
5 users heart off Marvin Gaye - Let's Get It On
4 users heart off Marvin Gaye - Sexual Healing
4 users heart off Marvin Gaye - What's Going On
4 users heart off Marvin Gaye - Ain't No Mountain High Enough


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon flag icon flag icon flag icon flag icon
Marvin Gaye, officieel Marvin Pentz Gay, Jr. (Washington, D.C., 2 april 1939 - Los Angeles, 1 april 1984) was een van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers.

Gaye was een zoon van dominee Marvin Gay (1914-1998). De "e" voegde hij later aan zijn achternaam toe als eerbetoon aan Sam Cooke. Een tweede lezing wil dat de "e" werd toegevoegd om grappen over de vraag "of Marvin gay was" te vermijden (dat was hij overigens niet). Gaye begon zijn carrière in plaatselijke vocale groepen als de Rainbows, de Marquees en de Moonglows. In 1961 ging hij met zijn vriend Harvey Fuqua mee naar het Motown Records label van Berry Gordy Jr. in Detroit, aanvankelijk als sessiedrummer. Hij huwde de zuster van Gordy, Anna, die veel ouder was dan hij.

Hij had een eerste hit in 1962 met Stubborn Kind of Fellow. Gaye groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal, met solo-hits als How Sweet It Is (To Be Loved By You), Can I Get A Witness, Ain't That Peculiar, I Heard It Through The Grapevine en Abraham, Martin and John. Daarnaast nam hij succesvolle duetten op met de topzangeressen van het label, onder wie Mary Wells en Kim Weston (It Takes Two), maar vooral Tammi Terrell (Ain't no mountain high enough, Your precious love, You're all I need to get by en meer).

Toen Tammi Terrell in 1970, na twee jaar van vele operaties, aan een hersentumor overleed, leidde dat tot een depressie bij Gaye. Hij trok zich een paar jaar terug uit de openbaarheid. Hij vernieuwde zijn thematiek op de in 1971 door hemzelf geproduceerde LP What's Going On. Weg van de hitparadenummertjes bevat dit album maatschappijkritische songs als Save the Children, Mercy Mercy Me (The Ecology), Inner City Blues en het titelnummer, die vloeiend in elkaar overgaan. Deze plaat, waarop hij ook jazz- en klassieke elementen in de muziek verwerkte, wilde Berry Gordy aanvankelijk niet uitbrengen omdat hij er geen commercieel succes van verwachtte en vreesde dat Gayes imago eronder zou lijden. What's Going On wordt inmiddels als Gayes meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek.

Gaye sloeg daarop verder nieuwe muzikale paden in. Er volgden een jazzy, hoofdzakelijk instrumentale soundtrack voor de film Trouble Man en een duetplaat Marvin and Diana met Diana Ross. Hij kreeg drugsproblemen en begon met Anna Gordy een vechtscheiding, die pas in 1977 juridisch afgerond was. In 1973 ontmoette hij de 17-jarige Janis (ook gespeld Janice) Hunter. Het was liefde op het eerste gezicht en allicht met haar in gedachten maakte hij een nieuwe soloplaat, het sterk seksueel geladen Let's Get It On (1973). Hij trouwde vier jaar later met haar in de herfst van 1977. Intussen had zij hem twee kinderen geschonken, Nona Marvisa en Frankie Christian. Maar ook dit huwelijk strandde, in 1981, voornamelijk omdat hij zijn liederlijke nachtleven en het drugsgebruik niet had kunnen opgeven.

Gayes carrière geraakte steeds meer in het slop. Het dieptepunt bereikte hij op 8 juli 1980, toen hij in Londen zou optreden voor prinses Margaret en door haar was uitgenodigd voor een liefdadigheidsdiner vooraf. Hij kwam pas opdagen toen bijna alle bezoekers, de prinses als eerste, vertrokken waren. Nadat hij met de LP In Our Lifetime uit 1981 had teruggeblikt verbleef hij onverwachts ruim een jaar in België, in Oostende en Moere in West-Vlaanderen. Over deze periode werd door Richard Olivier een documentaire gemaakt. In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de LP Midnight Love op met de hit Sexual Healing. De videoclip daarvan werd opgenomen in het Casino-Kursaal van Oostende. Gaye kreeg dat jaar een Grammy Award, die zijn comeback leek in te luiden.

In maart 1984 keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Met zijn vader, die zijn levenswijze sterk afkeurde, had hij het hevig aan de stok gekregen. Op de dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag werd hij tijdens zo'n hoogoplopende ruzie door vader Marvin senior doodgeschoten. Hij liet drie kinderen achter.
wiki icon

Wide Thumb
wide thumb


Clearart
artist clearart


Fanart

fanart thumb

Banner
artist banner


User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Ewiko
22nd Apr 2023

Socials
social icon transparent icon

Streaming
website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked icon

External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon