Artist Name
Gadjo Dilo

heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Album Releases refreshview
album thumb
Manouche De Grec Vol. II (2016)


Members
1

Origin
flag ---

Genre
---

Style
---

Mood
---

Active
calendar icon 0 to Present...

Cutout
transparent
heart icon Most Loved Tracks
No loved tracks found...

youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon
Το μουσικό σχήμα δημιουργήθηκε το 2009 από τους μουσικούς Κώστα Μητρόπουλο και Σωτήρη Πομόνη στις κιθάρες και Νίκο Βλάχο στο κοντραμπάσο και ξεκίνησαν τις ζωντανές εμφανίσεις σαν τζαζ τρίο. Πέντε μήνες αργότερα προστέθηκε στο σχήμα ο βιολιστής Σέργιος Χρυσοβιτσάνος και τον Ιανουάριο του 2012 ο ακορντεονίστας Γιώργος Τσιατσούλης και -μετά από οντισιόν- η τραγουδίστρια Ηλιάνα Τσαπατσάρη. Την άνοιξη του 2016, μετά από αποχώρηση του Νίκου Βλάχου, προστέθηκε στο σχήμα ο κοντραμπασίστας Γιώργος Ρούλος.

Η ονομασία του συγκροτήματος είναι επηρεασμένη από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1997 και σημαίνει «ο τρελός μπαλαμός». «Στην ομώνυμη ταινία του Tony Gatlif συναντήσαμε έναν θαυμαστό κόσμο γεμάτο πάθος, αυθεντικότητα, ανεμελιά και σημείο αναφοράς τη μουσική, που ντύνει χαρές και λύπες και στήνει γέφυρες επικοινωνίας.»

Στην αρχή το συγκρότημα έπαιζε διασκευές ορχηστρικών κομματιών του δεξιοτέχνη κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ καθώς και άλλων συνθετών της swing μουσικής από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Αργότερα, μέσα από πειραματισμούς κι εξερεύνηση, οδηγήθηκε «στην διαπίστωση της ομοιότητας της αισθητικής αλλά και της θεματολογίας του παλιού ελληνικού τραγουδιού με τα τραγούδια και τους ρυθμούς του swing και της gypsy jazz. Αυτή η διαπίστωση ήταν και η αφορμή για την απόπειρα, ή καλύτερα τις απόπειρες, πειραματισμού παντρέματος των δύο αυτών στιλ μουσικής.»

Στη δισκογραφία τους και στις ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές αλλά και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εντάξει τη διασκευή πολλών ρεμπέτικων, λαϊκών και ελαφρολαϊκών τραγουδιών, όπως του Τσιτσάνη, του Χιώτη κ.ά. «Έχουμε διασκευάσει και λαϊκά αλλά και ελαφρολαϊκά τραγούδια στο δίσκο μας. Αυτό που κάνουν οι μουσικοί της jazz είναι να παίρνουν μια γνωστή μελωδία, να την εναρμονίζουν διαφορετικά από το πρωτότυπο, να της αλλάζουν το ρυθμό, και να αυτοσχεδιάζουν πάνω στην φόρμα της μελωδίας. Αυτό κάνουμε και εμείς, μόνο που αντί για τα αμερικανικά στάνταρντς το κάνουμε με ελληνικές μελωδίες. Μας αρέσει και ο Τσιτσάνης και πολλοί άλλοι. Κάνουμε διασκευές μόνο σε μελωδίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να αποδοθούν και με τον τρόπο μας· δεν γίνονται όλα swing».

Τον Αύγουστο του 2013 συμμετείχαν σε δύο από τα μεγαλύτερα βαλκανικά φεστιβάλ τζαζ μουσικής: στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Nišville στη Νις της Σερβίας.

Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχαν στο Θερινό Φεστιβάλ Πολιτισμών (Sommerfestival der Kulturen) στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας καθώς και στο Radeberger Open Air '15 στο Μόναχο.

To 2015 η διασκευή του τραγουδιού «Σα μαγεμένο το μυαλό μου» συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος» και πλάνα από την ταινία χρησιμοποιήθηκαν στο μουσικό βίντεο του τραγουδιού του συγκροτήματος.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by miaoudak
13th Feb 2018

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconamazon icon