Artist Name
Čechomor

heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
1

Origin
flag Svitavy, Praha, CZ

Genre
genre icon Folk

Style
---

Mood
---

Born

born icon 1988

Active
calendar icon 1988 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Čechomor - Mezi horami
4 users heart off Čechomor - Mezi horami
4 users heart off Čechomor - Proměny
4 users heart off Čechomor - Proměny
4 users heart off Čechomor - Gorale


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon
Čechomor je svitavsko-pražská hudební skupina hrající české, moravské, slezské a slovenské lidové písně. Za dobu svého působení procestovali celou Evropu, Severní Ameriku, Rusko, Čínu, Mongolsko a Austrálii, spolupracovali s divadlem Na Palmovce, bratry Formany, divadlem Continuo a dalšími významnými umělci. V roce 2001 získali tři ceny Anděl.
Vznikla na jaře roku 1988, tehdy ještě jako I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. V první sestavě hráli: Jiří Břenek (housle, zpěv), František Černý (kytara, zpěv), Jiří Michálek (harmonika) a Antonín Svoboda (housle). Svoje první album Dověcnosti vydala skupina na přelomu roku 1990 a 1991. Album obsahovalo celkem 18 lidových písní, které nebyly příliš známé. Roku 1994 začala skupina pozvolna přecházet z akustického pojetí zvuku do elektrického. Do skupiny přišel nový bubeník Martin Rychta a Michal Pavlík, který ve skupině působí stále. Mezi lety 1994 a 1996 byl osloven houslista Karel Holas.
Skupina se rozhodla pro zkrácení jména na Českomoravská hudební společnost a pod tímto názvem vydává v roce 1996 album Mezi horami, které je podle některých kritiků nejlepším, které skupina vydala. Toto album obsahuje 16 skladeb. V roce 1996 umírá po nemoci spoluzakladatel skupiny Jiří Břeněk. Karel Holas se stává stálým členem skupiny. V roce 1999 se vydává Českomoravská hudební společnost jako předskokan na turné se skupinou Lucie. O rok později vydává skupina nové album Čechomor, podle kterého si zkrátila jméno do současné podoby. Na tomto albu se poprvé jako host podílela i Lenka Dusilová, která je dnes stálým hostem (kytara, zpěv). Téhož roku se Čechomor vydal na turné s Jarkem Nohavicou. Po tomto turné přichází do Čechomoru nový bubeník Radek Klučka.
V roce 2001 se konal koncert v Rudolfinu, kde hrál Čechomor s komorním orchestrem Collegia českých filharmoniků. Tento koncert aranžoval známý zpěvák a skladatel Jaz Coleman. Jazovi se spolupráce s Čechomorem zalíbila a tak se pod jeho producentským vedením nahrálo další album Proměny. Na tomto albu hraje společně s Čechomorem opět Collegium českých filharmoniků a počet skladeb je roven dvanácti. Po vydání multiplatinové edice se počet skladeb rozšířil na 16. Za toto album získal Čechomor 3 Anděly – za skupinu roku, album roku a píseň roku Proměny.
V té době také skupinu oslovil režisér Petr Zelenka a spolu s Jazem Colemanem a Jarkem Nohavicou začali natáčet film Rok ďábla. Film byl uveden do kin v roce 2002 a získal Českého lva za nejlepší hudbu k filmu. Na podzim tohoto roku vychází koncertní nahrávka Čechomor Live pořízená na koncertu v pražské Brumlovce. Na tomto albu je celkem 21 skladeb.
Další živá nahrávka je z roku 2003. Záznam koncertu Proměny Tour 2003 vyšel na VHS, DVD a dvou CD. Obsahuje 28 skladeb a Čechomor za něj získal Anděla pro nejlepší DVD roku. V roce 2004 střídá bubeníka Radka Klučku Roman Lomtadze. Společně s ním vydává skupina album Co sa stalo nové obsahující 14 skladeb, které jsou na rozdíl od předchozích alb zcela nové. Na albu se jaké hosté podíleli irský zpěvák Iarla O´Lionaird a japonský bubeník a hráč na flétnu Joji Hirota. V roce 2007 se se skladbou Józef, mój kochany neúspěšně zúčastnili českého kola Velké ceny Eurovize – Eurosong.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by spy867
09th Feb 2017

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon