Artist Name
Sarah Brightman
(2 users)

Data Complete
90%

Members
1 Female

Origin
Berkhamsted, England

Genre
Classical

Style
Classical

Mood
In Love

Born

1960

Active
---Present...


Most Loved Tracks


Music Video Links


Upcoming Live Shows
No upcoming Live Shows

Artist Biography
Available in:
Sarah Brightman, född 14 augusti 1960 i Berkhamsted,[1] Hertfordshire, är en brittisk sångerska (sopran) och skådespelerska.
Brightman är känd för sin mycket rena och omfångsrika röst. En del fans kallar henne Angel of music, namnet på en sång i musikalen The Phantom of the Opera, där hon spelade Christine Daaé (sångtiteln syftar dock egentligen mer på Fantomen). Hon brukar ofta göra covers på berömda låtar, men i en egen stil. Brightman utmanar sig själv med nya teman för varje album. Hon förändrar sin image till varje soloalbum och har ett väldigt brett register där hon sjunger allt från klassiskt och opera till rock, pop och new age, med mera. Sarah Brightman har en 30-årig karriär bakom sig. Hon slog först igenom i dansgruppen Hot Gossip[2], där hon var frontsångerska. Gruppen hade en hit med låten I Lost My Heart to a Starship Trooper[3] som släpptes i december 1978. Brightmans nästa projekt var rollen som Jemima i musikalen Cats, en relativt liten roll med få soloinsatser. Efter ett år i Cats lämnade Brightman rollen som Jemima för att istället spela huvudrollen i barnoperan Nightingale. Det var där musikalkompositören Andrew Lloyd Webber, som satt i publiken, upptäckte Brightmans röst. Paret gifte sig senare och Brightman medverkade i ett flertal olika musikverk producerade av Andrew Lloyd Webber, till exempel Song and dance[4], Requiem, Phantom of the Opera och Aspects of Love. Hennes roll som Christine Daaé i originaluppsättningen av The Phantom of the Opera är kanske den hon är mest känd för. Rollen var skriven helt och hållet för henne.[5] Efter att äktenskapet med Andrew Lloyd Webber tog slut 1990, fortsatte ändå Brightman att arbeta med honom ett tag.
Brightman lämnade musikalvärlden och började om på nytt, med en helt ny image och karriär, som kom att bli hennes mest framgångsrika. Hon sökte upp musikproducenten Frank Peterson[6] på Nemo Studios[7] i Tyskland som hade framgång med Enigma. De började experimentera med olika musikstilar och arbeta tillsammans. Arbetet gav upphov till en närmast ny musikgenre, klassisk crossover, som många efter Brightman tagit upp - exempelvis Andrea Bocelli, Charlotte Church, Josh Groban och Il Divo. Brightman är själv inte förtjust i kategorier och etiketter på musik men förstår att det måste finnas.[8] Brightman använder sig av teman för varje album och låtarna brukar vävas in i varandra. Hennes första album med Frank Peterson blev Dive 1993 där hon släppte bland annat Captain Nemo[9] som singel. Hela albumet är inspirerat av havets mystik. Hennes genombrott som soloartist blev emellertid albumet Timeless med hitsingeln Time to say goodbye (Con te partirò), en duett med Andrea Bocelli, 1997. Sarah Brightman har fått fler än 150 guld- och platinaawards i 34 länder. Hon har under åtta års tid sålt över 66 miljoner album och även 2 miljoner dvd:er och har blivit världens bäst säljande sopran genom alla tider. Frank Peterson och Brightman arbetar än idag tillsammans med olika projekt.


Wide Thumb


Clearart


Fanart


Banner


User Comments

LastDance says: 5 years ago
The moust beautiful voice in the buisness!


Status
Unlocked
Last Edit by manfeed: 07/Jun/19

External Links