Artist Name
Iveta Bartošová

heart icon off (0 users)
artist logo

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 50%

Album Releases refreshview
album thumb
22 (2008)
album thumb
Dráhy hvězd (2003)
album thumb
Hej pane diskžokej (2002)


Members
---

Origin
flag ---

Genre
---

Style
---

Mood
---

Born

born icon 1966

Active
calendar icon 1966 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Iveta Bartošová - Víš lásko


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon
http://iveta.denicek.eu
http://www.facebook.com/pages/Iveta-Bartosova/226559772256


Iveta Bartošová se narodila 8. dubna 1966 v Čeladné nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm o 15 minut později než její dvojče Ivana. Má o dva roky staršího bratra Lumíra a syna Artura.

Už ve třetí třídě ZDŠ v Kopané zpívala ve školním sboru. Od páté třídy navštěvovala základní školu ve Frenštátě pod Radhoštěm se sportovním zaměřením na běh na lyžích a v létě sprint. Zúčastnila se několika lyžařských závodů, ve kterých zaznamenala nemalé výsledky.

Od roku 1980 začala studovat gymnázium ve Frenštátě pod Radhoštěm. V prvním ročníku její zájmy směřovaly především k jezdectví a od roku 1982 začala poprvé veřejně vystupovat s amatérskou kapelou Dianthus. Od roku 1983 dojížděla na Lidovou konzervatoř do Ostravy k prof. Fryščákovi.

Rok 1983
První úspěch na profesionální dráze Ivetu potkal v roce 1983, kdy zvítězila v okresním kole pěvecké soutěže Talent v Novém Jičíně s písní od Jitky Zelenkové Ty mi smíš i lhát. Následně postoupila do krajského kola v Třinci, kde obsadila druhé místo. Souběžně s Talentem v Třinci se konala i druhá soutěž Zlatá loutna, kde Iveta rovněž obsadila druhé místo. To ji kvalifikovalo na Mladou píseň Jihlava. Na Mladé písni Jihlava 1983 skončila čtvrtá a získala cenu poroty za interpretační výkon. Zde se poprvé setkala s Petrem Sepešim, aby je následně pánové Jaromír Vašta a Pavel Vaculík spojili v úspěšný pěvecký pár.

Rok 1984
Z této spolupráce vznikly v únoru 1984 písničky Knoflíky lásky, Červenám, To mě nenapadá, Den kdy nejsem s ní. Natočili své první úspěšné televizní vystoupení v pořadu Sejdeme se Na výsluní. V květnu 1984 Iveta odmaturovala a 9. července se s Petrem natrvalo přestěhovala do Prahy. Oba začali vystupovat s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, přivydělávali si v Lucerna baru, hostovali ve skupině Kroky Františka Janečka a programu Michala Davida, a se skupinou Golem s Josefem Lauferem.


Rok 1985
V roce 1985 přišla nabídka od hudebního vydavatelství Supraphon a oba mladí talentovaní zpěváci začali připravovat své první společné album s názvem Knoflíky lásky. Petr se ale vydání desky nedočkal. Dne 29. července 1985 zahynul při autonehodě. Po této tragické události své pěvecké působení Iveta asi na půl roku přerušila. Vrátila se nicméně v televizní show Silvestr 85 po boku Hany Zagorové, Heleny Vondráčkové, Marie Rottrové, Nadi Urbánkové a dalších, když spolu zazpívaly píseň Karneval.


Rok 1986
V roce 1986 zakládal někdejší člen skupiny Olympic Petr Hejduk s Jindřichem Malíkem skupinu Balet, se kterou krátký čas Iveta spolupracovala. Během této éry vznikl hit Hej pane diskžokej a nebo také na tehdejší dobu prorocké skladby Každý má rád muzikál či Báječní kluci na nablýskaných strojích. Po krátké době odešla nicméně Iveta ke skupině Kroky Františka Janečka, přišel megahit Léto a duety s Michalem Davidem To je naše věc a Konto štěstí. A i když to byl pro leckoho šok, Iveta okamžitě (i bez vlastního dlouhohrajícího alba) získala svého premiérového Zlatého slavíka. Také si zapsala svou premiéru před filmovou kamerou - v hudební pohádce Plaváček, hrála a zpívala roli princezny. Tou dobou se ještě stihla podívat do Bulharska, kde se zúčastnila festivalu Zlatý Orfeus 1986, zazpívala a natočila mj. na pláži videoklip k písni Jen já a motýl.


Rok 1987
Významnou nabídku přijala v roce 1987 ke spolupráci s Orchestrem Ladislava Štaidla. Na sklonku roku jí konečně vyšlo ono první sólové elpíčko s názvem I. B. Nahráno bylo ve studiích tehdy monopolního Supraphonu a získalo zlatou desku za 200 000 prodaných nosičů (opravdu se nejedná o překlep a těch nul je tam správně pět. Jenže za co se dneska dává desaterá platina, za to před 19 lety bylo jen zlato...). Iveta účinkovala také v prvním větším zábavném putovním koncertním programu pod patronací Pragokoncertu s názvem Variace. Premiéra pořadu byla 7. června v Karlínském divadle v Praze, doprovázel orchestr Ladislava Štaidla pod vedením Pavla Větrovce. V prvních vydáních pořadu vystupovala s Ivetou a Michalem Penkem Jitka Zelenková, která byla později nahrazena Darinou Rolincovou. A pak se Ivetě Bartošové splnil dětský sen - začala hostovat v programu svého idolu Karla Gotta s nímž se dostala do řady zemí, např. NSR, Rakouska či Francie. Vystoupila i na dvou soutěžích - Intertalentu 87 s písněmi Poštolka a Víš lásko a na Sovětské písni 87 v Ostravě s písní To já ne ty. V obou soutěžích získala Cenu diváků.


Rok 1988
Ve Zlatém slavíku začala její stříbrná série, účinkovala v pořadech Dva z jednoho města, Telegramiáda, Možná přijde i kouzelník; v září natočila videoklip Rozvíjej se poupátko na zámku Sychrov. Právě tady si plnila další sny - jezdila na koni a zase byla princeznou... V tomto roce také zavítala dvakrát na Ostrov svobody, na Kubu. Nejprve Československá televize ve spolupráci s kubánskou natáčely pořad Každý den vychází slunce a pak byla společně s Michalem Penkem členkou kulturní delegace SSM na jednom z dílčích festivalů mládeže a studentstva. V květnu až červnu natáčela v Bratislavě celovečerní film F. T. na cestách. Snímek je složen z videoklipů různých zpěváků - Iveta se představila s videoklipem Blízko nás.


Rok 1989
Odstartovala své první sólové turné s názvem I. B. '89. Premiéra byla 19. května v pražské hale Slavie IPS Eden. V těchto dnech vyšlo i další album Blízko nás, jehož písničky posloužily k natočení televizního recitálu Jenom sen. Recitál je příběhem lásky, partnerem - pošťákem byl Ivetě herec František Staněk. Vedle písniček z nového alba zazněl navíc Most hledání. V tomto roce získala IB Zlatou kostku Domina, v televizním Studiu kamarád slavil úspěchy pořad Zpívání s Ivetou. IB v něm zpívala lidové písničky za doprovodu Ladislav Štaidla.


Rok 1990
Krátce po společenských změnách nebyla doba domácí zábavní branži příliš nakloněna, a tak akcí i projektů bylo zprvu méně. Nicméně IB se přílivu do té doby filtrované zahraniční muziky nezalekla a připravila koncertní program IVETA '90. V jeho rámci ji doprovázela vlastní kapela DR IBB (Darina Rolincová, Iveta Bartošová Band). Jako host v tomto programu vystupovala také její sestra, Ivana. Ta dřív zpívala u nás pod jménem Viana (či Iva) Bartošová. V roce 1990 vyšla Ivetě další alba - Zpívání s Ivetou - na LP zachycený soubor televizních lidových písniček - a vedle toho anglicky zpívané exportní album Closer Now.


Rok 1991
Iveta se intenzivně začala věnovat profesionálnímu tanci. Na jaře zahájila nové koncertní turné nazvané Iveta poslouchá Luxembourg, ve kterém představila hity 50.-90. let od Abby, Paula Anky, Brendy Lee, Suzi Quatro, Bee Gees a ve druhé polovině koncertu své písně. Dne 20. května vyšlo Ivetě nové album Natur, věrná zůstává Supraphonu. V posledním ročníku Zlatého slavíka získává po roce 1990 už třetí triumf a v anketě Mám rád 1990 (předchůdce TýTý) rovněž vítězí. Triumfuje i v anketě Diskoslavík a natáčí dva videoklipy k písni O lásce.


Rok 1992
Asi nejvíce si v té době považuje toho, že se stala hostem koncertního programu Hana Hegerová 92. Vydává také první výběr svých hitů - album TOP 13. V létě odjela na měsíc studovat do amerického Houstonu angličtinu, na podzim vydává u společnosti Tommü Records mimořádně úspěšné album Václavák. Přebal byl na rozdíl od předešlých bookletů založen na bázi kresby - portrétu Ivety. Desky se prodalo na tehdejší dobu úctyhodných 80 000 nosičů; koncem října se v Praze točil k této desce klip na skvostnou píseň Půlnoční smíření.


Rok 1993
Opět vítězí v anketě TýTý 92 a velmi si považuje nabídky zahrát si v celovečerním snímku Jaroslava Soukupa Svatba upírů. Zahrála si hlavní roli hraběnku Olívii a při natáčení jí velmi pomohl její herecký partner Rudolf Hrušínský nejml. Také se vrátila k firmě Supraphon, u které vydala CD Tobě a natočila videoklip k písni Smím dál II v režii Juraje Jakubiska.


Rok 1994
Opět změnila hudební vydavatelství, aby u společnosti Bonton vydala desáté album Malé bílé cosi, na kterém ji doprovází skupina Golem. S Golemem také absolvovala koncertní turné 94 TOUR 95 a 95 TOUR 96, na němž opět hostovala sestra Ivana.


Rok 1995
Dominovala anketě Pašák 94, kde Získala cenu dětí. V TýTý 94 už skončila druhá. Vyhrála ale také anketu Úsměv roku 1995.


Rok 1996
Vystupovala na oblastních soutěžích krásy Miss 96 a ve finále soutěže Miss Press 96 v Ostravě. V dubnu oslavila postupně s každým ze svých dvou fanklubů 30. narozeniny. Věnuje se abstraktnímu malování - maluje pro potěšení, v obrazech se snaží vyjádřit sebe samu. Poprvé se některé její kresby objevují na bookletu cédéčka Čekám svůj den, kde si zazpívala s Ivanou duet S láskou. Nechyběl ani videoklip Můžeš lhát. Tato píseň se rok držela na první příčce rozhlasových hitparád. Ivetin nejšťastnější den pak přišel 11. 10. 1996, kdy se jí v porodnici v Apolinářské ulici narodil syn Artur, 3,20kg/49 cm. Na Vánoce se přestěhovali otec Ladislav Štaidl, Iveta a Artur do nově zrekonstruované vily v Jevanech, jejíž exteriér i interiér byl navržen právě Ivetou. Závěrem roku ještě vyšlo výběrové album singlů Medové dny.


Rok 1997
V dubnu přijala nabídku Karla Svobody na účinkování v muzikálu Dracula - dvojrole Adriana a Sandra. Svou premiéru měla 21. 6. 1997. Díky muzikálu Ivetě vyšel singl Iveta Bartošová v muzikálu Dracula. V anketě Český slavík 97´ obsadila 4. místo.


Rok 1998
V květnu vyšlo v reedici album Knoflíky lásky, 16. září se odehrála na zimním stadióně v Ostravě premiéra muzikálu na ledě Mrazík, kde Iveta propůjčila svůj hlas postavě Nastěnky. Derniéra Draculy mezitím proběhla v Kongresovém centru Praha 5. června 1998, na podzim se ale s Draculou přestěhovala na nějakou dobu na Slovensko. Iveta začala exkluzivně spolupracovat s vydavatelstvím Monitor EMI, u kterého vydala album Ve jménu lásky, na němž se poprvé podílela i autorsky. Tato deska se stala ve své době nejprodávanějším nosičem, takže vyšla ještě ve dvou reedicích! K CD natočila klip Nekonečná na hradě Zvíkov v režii F. A. Brabce a klip Tři oříšky na zámku u Ploskovic v režii Václava Vorlíčka.


Rok 1999
Začátkem roku natočila společně s Danielem Hůlkou duet Z pekla štěstí ke stejnojmenné pohádce režiséra Zdeňka Trošky, videoklip spatřil světlo světa v Telči. Už 4. února při pátých narozeninách TV Nova dostala příležitost vyzkoušet si roli moderátorky - společně s Danielem Hůlkou provázela celým slavnostním večerem v přímém televizním přenosu. O více než měsíc později převzala platinovou desku za více jak 70 000 prodaných nosičů Ve jménu lásky. V červnu se společně s Arturem zúčastnila 3. olympiády rádia Frekvence 1 v tyrolském městečku Pitztal-Imst - byla kapitánkou družstva, které soutěžilo ve velmi netradičních disciplínách... Dne 13. července vystoupila v pražské sportovní hale s písní Proč ptáci zpívají na megakoncertu k 60. narozeninám Karla Gotta. Nové CD Bílý kámen vyšlo v předvánočním čase, napsala si k němu zhruba polovinu textů, fotografie k bookletu a také klip vznikly v Adršpašských skalách, svůj malířský počin zveřejnila na bookletu kresbou Svět je iluze okamžiku. Se slovenským operním pěvcem Martinem Babjakem natočila pro jeho CD Poetica písně Ranná hviezda a Poměnka. Tyto duety ale nebyly zdaleka jedinými v Ivetině kariéře... Ta zahrnuje i bezpočet charitativních akcí, mezi největší patřila opakovaná účast na galakoncertech Nadačního fondu Kapka naděje. V tomto roce se Iveta také vrátila na stříbrnou pozici v mezitím obnovené anketě Český slavík Mattoni.


Rok 2000
Rok 2000 byl pro Ivetu rokem ve znamení muzikálů. Začátkem roku získala stříbro v anketě TýTý. Zahájila nové koncertní turné Deník Ivety, které se později dočkalo i své televizní verze (jako Deníček Ivety B.). Hosty turné byli mj. Petr Muk, Jiří Korn, Daniel Hůlka, Petr Kolář, Pavel Vítek a průvodcem pořadu byl Richard Genzer. Dne 23. června Iveta společně s Ilonou Csákovou, Helenou Vondráčkovou, Hanou Hegerovou, Bárou Basikovou a Marcelou Březinovou jako host zazpívala v sále Státní opery Praha na premiérovém koncertě Královny popu v opeře (inspirováno americkými Divas Live). Začátkem prázdnin zkoušela v Bratislavě postavu Sandy pro muzikál Pomáda (hrán od září v Bratislavě) a koncem léta připravila novou desku Jedna jediná u vydavatelství Monitor EMI. Novinkové album bylo postaveno především na melodiích ze známých pohádek. Vyšperkováno pak duety s Petrem Mukem, Karlem Gottem a Petrem Kolářem. Od začátku podzimu se Iveta ještě připravovala na roli Haydée pro nový muzikál KCP Monte Cristo. Jeho realizaci připravili Karel Svoboda a Zdeněk Borovec s osvědčeným týmem, který se autorsky podílel už na Draculovi. Tento veskrze operní muzikál měl světovou premiéru 13. 12. 2000.


Rok 2001
Jako každý rok, tak i na prahu nového tisíciletí se v únoru 2001 vyhlašovaly výsledky ankety TýTý, ve které díky televizním divákům Iveta opět zaujala pozici na pomyslných stupních vítězů mezi zpěvačkami - tentokráte na tom bronzovém. Během roku charity Iveta pomáhala dětem, zapojila se do galakoncertů TV Nova Chceme žít s vámi a zpívala i pro Nadaci Terezy Maxové. V květnu Nova odvysílala druhý díl Deníčku Ivety B. Byl věnovaný tradici Písní pro Rudolfa III. Iveta začala budovat své vlastní bydlení - rodinný dům v Uhříněvsi s krásnou zahradou, rybníkem a lesíkem a vinohadem. S Vilémem Čokem spolumoderovala finálový večer - I. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Děčín 2001. Otevřela kosmetický salón Christian Dior a při této příležitosti dostala od hudebního vydavatelství Monitor EMI zlatou desku za album Bílý kámen. Dne 19. 11. vydala limitovanou sérii Jedna jediná - Zlaté album, na kterém se jako bonus objevila rozhlasová verze muzikálové písně Můj Monte Cristo, vlastní CD nosič pak byl vylisován ve zlaté barvě. Před Vánocemi získala ještě zlatou desku za Jednu jedinou. Protože první rok nového století se nesl ve znamení velkého comebacku Heleny Vondráčkové, Český slavík Mattoni 2001 Ivetě vynesl "jen" bronzového slavíka.


Rok 2002
V lednu Rádio Impuls uvedlo nový pořad Haló, tady je ..., v moderování pořadu se střídaly Iveta, Bára Basiková, Leona Machálková a Darina Rolincová. Vždy jedna pop zpěvačka v roli moderátorky zpovídala známé osobnosti, nebo se milé dámy zajímaly o aktuální situaci nejen na domácí scéně. Pro časopis Nevěsta nafotila IB kolekci svatebních šatů z Francie. Začátkem roku 2002 se umístila opět na třetím místě v divácké anketě TýTý. Na jaře představila singl Letní déšť k připravovanému tanečnímu albu, které dostalo název Hej pane diskžokej. I v tomto roce nechyběla na charitativním koncertu pro Kapku naděje. Vzhledem k letním záplavám byla Iveta nucena zrušit své podzimní koncertní turné a pomáhala při charitativních akcích Lidi lidem, které probíhaly v několika městech postižených záplavami. Zachraňovala osobně postižené s Červeným křížem. Flashbackové discoalbum Hej pane diskžokej oficiálně vyšlo 23. 9. a od začátku svého uvedení na trh se pohybovalo v prodejnosti TOP 20. Pro toto CD byly zorganizovány velké promoakce, v režii F. A. Brabce byl natočen nový videoklip k písni Víš lásko. Začátkem prosince proběhl v pražském klubu Naif úspěšně zpropagovaný a originální slavnostní křest alba, na němž k Ivetinu velkému překvapení obdržela opět zlatou desku. O dva dny později otevřela zmrzlinárnu Lemon's Cube, do které vstoupila jako jeden z podílníků. Nábytek a interiér pro podnik vybírala sama ve Vídni. Při této slavnostní příležitosti proběhl křest dalšího (tentokrát mluveného) CD Iveta Bartošová vypráví pohádky Arturovi, které pro ty nejmenší vydala před Vánocemi. Autogramy při této příležitosti nedávala na booklet jen Iveta, ale také Artur. V Českém slavíku obhájila cenné třetí místo. V tomto roce se Iveta se všemi svými kolegy 21. 12. derniérou rozloučila s muzikálem Monte Cristo.


Rok 2003
Rok začal pro Ivetu celkem rušně. Nejpodstatnější událostí byl pro ni i syna Artura nepochybně fakt, že 22. ledna Artíka doprovodila k zápisu do první třídy. Závratným tempem se rozjížděla i práce - přijala nabídku na svou původní dvojroli v obnovené premiéře historicky nejúspěšnějšího domácího muzikálu Dracula Karla Svobody, který se opět (nakonec ale jen na tři měsíce) vrátil do kongresového centra. Zároveň s tím přišla lákavá nabídka Divadla Ta Fantastika, když jeho spolumajitel Petr Kratochvíl a autor muzikálu Johanka z Arku Ondřej Soukup Ivetě nabídli v tomto muzikálu hlavní roli. Byla to velká výzva a Iveta ji přijala. Roli musela nastudovat v rekordně krátkém čase, což se jí povedlo na výbornou. Do role Johanky dala kus sebe a na jevišti to bylo znát. Přípravy byly o to složitější, že se blížila také premiéra obnoveného Draculy. Na veleúspěšné generální zkoušce Johanky sklidila ovšem obrovské ovace i od žáků škol i dětí z dětských domovů, kteří byli na představení pozváni. Ivetina Johankovská premiéra se konala 14. března - to už byl natočen i vydařený klip na píseň Nebe to ví. Videoklip byl natočen na vlastní (Ivetiny) náklady 11. března v Holubicích u Kralup nad Vltavou (měla na sobě brnění s mečem a zaplísněnou středověkou garderóbu). Tehdy Iveta ještě netušila, že za svůj supervýkon, obětavost a dřinu bude oceněna tím, že odehraje jako Johanka pouhých 11 představení. V téhle složité době excelovala mj. i jako host koncertu Michala Davida v pražské Lucerně a stala se patronkou nadace Pražské děti. Prvního června jako patronka nadace spolumoderovala Dětský den Večerníku Praha a Nadace Pražské děti na pražském Staroměstském náměstí. Dne 24. května na vystoupení v Jihlavě zavzpomínala na své začátky, které se odehrály před dvaceti lety na stejném pódiu. To už byla v přípravách změna její image a začalo se chystat novinkové album Dráhy hvězd. To vyšlo na konci října a byl k němu natočen opět v režii F. A. Brabce klip Jseš můj den. Bronzová slavice před Vánocemi na Staroměstském náměstí otevřela ledovou plochu, předala dárky v Ježíškově poště a spolurozsvítila (s Lucií Bílou) velký vánoční strom.


Rok 2004
Opět bronzová (tentokrát v TýTý) Iveta se 3. dubna zúčastnila besedy se svými fankluby, kde i zazpívala. Mezi svými charitativními projekty na čelní místo zařadila zábavná odpoledne v domovské Uhříněvsi pod patronací tamního starosty. V červnu si zalétla do Chicaga zazpívat krajanům a zúčastnila se konkursu společnosti GoJa na muzikál Miss Saigon, o prázdninách pak probíhaly zkoušky. V tomto roce se poprvé konala v ČR soutěž Česko hledá SuperStar. Iveta 20. června zazpívala v Říčanech na náměstí na koncertu fandíme Anetě - vítězce 1. řady SuperStar. V listopadu GoJa připravila velké turné Hvězdných koncertů pod záštitou ČSSD, na kterém jako účinkující muzikálu Miss Saigon vystoupila i Iveta. Premiéru jako Kim měla v prosinci. Téhož roku ještě vyšlo bonusové dvojalbum Dráhy hvězd.


Rok 2005
Dvacátého února měla premiéru v dalším muzikálu GoJa Music Hall, když jako hospodská Madame Thénardier naskočila do světoznámých Bídníků. V dubnu zavítala do dabingového studia, kde nadabovala k rodinnému filmu Rychlý Stripes bílou klisnu. O prázdninách natočila své první vánoční album Vánoční Iveta - je to 20. sólové album. Vyšlo a pokřtěno bylo v listopadu. Devatenáctého prosince v uhříněveském kostele Všech Svatých uspořádala vánoční koncert, na němž IB doprovodil i dětský sbor Jiskřička z "Arturovy" základní školy. Když v listopadu Iveta vystoupila na galakoncertě Heleny Vondráčkové (s mnoha dalšími umělci), uvědomila si, že její už tak dlouhá cesta v osidlech zábavní branže může mít další stejně dlouhé pokračování... Koncert totiž Helena uspořádala ke svému 40. výročí působení v šoubyznysu...! .
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by Ericek74
24th Jun 2017

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon amazon icon