Artist Name
Olympic

heart icon off (0 users)
Logo
transparent

Artist Image
artist thumb

Functions

transparent
Data Complete
percent bar 40%

Members
1

Origin
flag Praha, CZ

Genre
genre icon Rock

Style
---

Mood
---

Born

born icon 1962

Active
calendar icon 1962 to Present...

Cutout
transparent

heart icon Most Loved Tracks
4 users heart off Olympic - Dej mi víc své lásky
4 users heart off Olympic - Dej mi víc své lásky
4 users heart off Olympic - Jasná zpráva
4 users heart off Olympic - Želva
4 users heart off Olympic - Želva


youtube icon Music Video Links
No Music Videos Found...



Artist Biography
Available in: gb icon
Olympic česká rocková, legendární skupina byla založena roku 1962 jako doprovodná kapela zpěváků (Yvonne Přenosilová, Miki Volek, Pavel Šváb aj.),v roce 1965 se osamostatnila, vyházela zpěvák kromě Volka (ten zůstal do r.66) a nahrála svůj 1.hit Dej mi víc své lásky, poté bylo veleúspěšné období desek Želva a Pták Rosomák, Olympic se podíval i do Paříže.
Toto období pokračovalo až do dubna 1971, kdy dává výpověď bubeník Jan Antonín Pacák,aby se moh' věnovat své profesi-akademickému malířství a s ním odchází i baskytarista Jan Hauser (do skupiny Bacily).Jako baskytarista přichází vycházející hvězda Jiří Korn a za bicí soupravu se usadí na 14,5 roku zpívající a skládající bubeník Petr Hejduk.Vzniká hit-Agáta a je vydáno LP Jedeme,jedeme ještě s Pacákem a Hauserem.V červnu roku 1972 je očekávaně vyhozen doprovodný kytarista Ladislav Klein a skupina pokračuje jako kvartet.Jiří Korna ale Olympic brzdí a zastiňuje a napětí ve skupině vzrůstá.Olympic hraje v divadle Rokoko.
Hned v lednu 1973 se začíná natáčet čtvrté album a vzniká nesmrtelná píseň - Únos. Jiří Korn podává výpověď 1.května a Olympic zažívá uvolnění vztahu ve skupině a také odliv Kornových fanoušků. Místo Korna přichází Ladislav Chvalkovský,který dotočí zbývající 3 písně na album, singl Slunce/Jdou,děti jdou a písně Nebe nad hlavou a Slzy tvý mámy,která neuspěla na Bratislavské lyře. Ještě na podzim odchází Chvalkovská do skupina J.Laufera a 24.listopadu vychází v Mladé frontě článek:"Olympic,naše nejstarší beatová skupiny se rozpadl".
I Petr Janda resignoval,ale na popud Mirka Berky Olympic pokračuje od ledna 1974 s novým basákem Pavlem Petrášem,Olympici jsou ale na samém okraji zájmu a ani singly,v té době vydané,nemají žádný úspěch.V prosinci 1975 přichází namísto Petráše Milan Broum a s ním i dravost a přitvrzení zvuku skupiny.V roce 1977 vychází slib převratných činů-Marathon i se sedminutovou skladbou stejného jména.Na této desce si ještě zazpívá tři písně Petr Hejduk, jinak je již sólový zpěv zcela doménou Petra Jandy. V roce 1978 odjíždí skupina až do syrského Damašku,kde Petr Hejduk sklízí velký aplaus za bubnové sólov písni Marathon.
V sestavě Janda, Berka, Hejduk, Broum hraje skupina až do roku 1985 - po albu Maraton vydávají alba Prázdniny na Zemi, Ulice, Rock n roll a Kanagom. Koncem roku oznamuje svůj odchod bubeník Petr Hejduk. Petr Janda začíná hledat nového bubeníka - stává se jím Milan Peroutka řečený Ferda. Dalším členem skupiny se stává druhý hráč na klávesové nástroje Jiří Valenta. V této pětičlenné sestavě skupina nahrává album Bigbít (1986). Zde si v písni To je nářez zazpívá sólo Milan Broum.
V květnu 1987 tragicky umírá hráč na klávesové nástroje Mirek Berka. Skupina dále pokračuje opět pouze s jedněmi klávesami v sestavě Janda, Broum, Valenta, Peroutka. V roce 1988 natáčejí album Když ti svítí zelená.
V roce 2012 skupina oslavila své 50 narozeniny halovou koncertní šňůrou a vydáním kolekcí alb. V květnu 2013 zemřel po koncertě v Karlových Varech dlouholetý bubeník skupiny Milan Peroutka.
wiki icon

Wide Thumb
transparent

Clearart
transparent

Fanart

transparent icon

Banner
transparent icon

User Comments

transparent iconNo comments yet..


Status
unlocked icon Unlocked
Last Edit by spy867
09th Feb 2017

Socials


Streaming


External Links
fanart.tv icon musicbrainz icon last.fm icon website icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconwebsite icon unlocked iconamazon icon